Ramsalt om Golfkrigen

Fire amerikanske soldater er på gulljakt i den irakiske ørkenen. Av dette blir det dristig, kritisk og underholdende krigssatire med George Clooney i spissen.

«Tre konger» vil derimot ikke utgjøre en festaften for George Bush, den tidligere president, hvis motiver for både innledning og avslutning av Golfkrigen får gjennomgå av David O. Russell og hans opplagte skuespillere.

Han begynner der krigen slutter, med oppgitte, krigstrøtte amerikanske soldater, som finner et kart der du minst venter det - i rumpa til en irakisk soldat. Kartet viser hvor Saddams hær har gjemt stjålne, kuwaitiske gullbarrer.

Major Archie Gates (Clooney) ser ingen problemer ved å rappe dem og får med seg tre kamerater på det han tror skal bli en rask ransekspedisjon før lunsj. Men så møter de altså også det irakiske folket, den opposisjonen Bush omtalte i så rørende vendinger.

Russells satiriske anti-krigsaction utspilles i flimrende, reportasjepregede bilder. De er like realistiske som soldatene - vanlige menn som med ett må ta stilling til selve krigens politikk.

Mark Wahlberg, Ice Cube og Spike Jonze spiller godt på lag med velfungerende Clooney. Også media legges under lupen uten at Russell forfaller til forterpede klisjeer. Ikke minst viser han nøyaktig hva som skjer i en kropp som mottar en geværkule.

Sånt er ubehagelig, men så er krig heller ingen søndagsskole.

Russells prosjekt er gjennomtenkt og konsekvent. Han vil granske de «sannheter» vi blir servert, se på følgene av hele raidet mot Saddam. «Tre konger» er spennende, humoristisk og like absurd som virkeligheten. Må definitivt sees.