Ramt Gram-underskudd

Norske Gram gikk med et saftig underskudd på ti millioner kroner i fjor, og det får nok mangt et kynisk platebransjehjerte i hovedstaden til å fryde seg lenge og vel.

  • Var det ikke det vi sa? Før eller siden måtte det gå den veien høna sparker for Norske Gram...
  • At skadefryd kan være en ganske så deilig fryd fikk nok mange av Norske Grams kritikere i platebransjen i Oslo erfare, da deres tidvis forhatte konkurrent i Trondheim overfor Dagbladet sist helg måtte innrømme sitt sviende 97-tap. Det TV2-eide selskapet med artister som Postgirobygget, D.D.E., Åge Aleksandersen og Henning Kvitnes på stallen har vært utsatt for nærmest konstant kritikk siden det begynte å markere seg som en svært så uredd og offensiv aktør på begynnelsen av 90-tallet.
  • At selskapet har gått på kjempesmellen bør ikke være noen kjempeoverraskelse. Norske Gram-direktør Gunnar Hordvik har også tidligere vist at han ikke er noen platebransjens Onkel Skrue. Fjorårets Gram-år viste et selskap som på alle måter hadde en kraftig dagen derpå-opplevelse etter festen tidligere på 90-tallet. For etter kanonsuksessene med Postgirobygget og D.D.E. i 96 var det lett å se at selskapets ansvarlige i fjor mistet grepet. Staben hadde est kraftig, samtidig som selskapet kavet for å finne nye storselgere. Utgivelser med Camilla Harket og flere andre ble salgsmessige fiaskoer. Usedvanlig lite klokskap viste selskapet da de i et utslag av lett stormannsgalskap forsøkte å tre den ellers så talentfulle debutanten Glenn Gulli nedover huene på folk med en altfor bombastisk «årets popsensasjon»-kampanje.
  • Norske Gram har aldri satset store penger på nyskapende artister, men det vil likevel være trist hvis de bruker 1998 til å grave seg ytterligere ned i gjeld. Selskapet er viktig som en motvekt til den ofte simultantenkende bransjegjengen i hovedstaden. Det handler om urbankultur mot bygdekultur, kredibilitet mot folkelighet, internasjonal storkapital mot norske eiere og forutsigbarhet mot uforutsigbarhet. Og hvem i alle dager skal de ansatte i MI, Warner og Polygram misunne og forakte i lunsjpausen hvis Norske Gram tar harry-kvelden?