Ran eller verdiskaping?

Noen hevder at de som sitter med disse fiskerettighetene, har tilranet seg vår felles eiendom. Dette er nærmest å snu tingene på hodet, skriver Rögnvaldur Hannesson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DET SISTE har det vært en del oppmerksomhet kring kjøp og salg av fiskerettigheter. Noen har vært opprørt over at fiskebåtredere har kunnet selge rettigheter som de i sin tid fikk gratis av det offentlige. Situasjonen er ironisk. Fiskerimyndighetene har flere ganger gitt uttrykk for at det ikke er meningen at fiskerettigheter skal være privat eiendom, men i praksis er kjøp og salg tillatt. Samtidig har de vist påtagelig liten interesse for å utrede hva disse rettighetene er verdt.

Flere akademikere, særlig ved Universitetet i Tromsø, har uttrykt harme over at almenningsressursene i havet er i ferd med å bli privatisert. De ser verdi i at disse kan holdes tilgjengelige for alle som måtte ønske å bruke dem. Dessverre er disse holdninger tilpasset en annen tidsalder og teknologi. Så lenge fiskefartøyene var små og redskapene primitive, var fiskerne ikke i stand til å påvirke fiskebestandene i noen særlig grad. Fiskens vel og ve ble den gangen stort sett regulert av naturen. Under slike forhold hadde adgangsbegrensning til fisket ingenting for seg. Men fiskerne har forlengst fått fartøyer og redskaper som gjør dem i stand til å utfiske enkelte fiskebestander og desimere andre kraftig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer