SKADELIG FOR FISKEN: Boreriggen «Treasure Seeker» lå utenfor Harstad i 1980 på vei til den første leteboringen på Tromsøflaket. «Vi fiskere forsto ikke hva som skjedde der og da, men oljeindustrien påførte sannsynligvis Nord-Norge et halvt banesår og man oppnådde å utradere store deler av fiskeriarbeidsplassene i nord,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Scanpix
SKADELIG FOR FISKEN: Boreriggen «Treasure Seeker» lå utenfor Harstad i 1980 på vei til den første leteboringen på Tromsøflaket. «Vi fiskere forsto ikke hva som skjedde der og da, men oljeindustrien påførte sannsynligvis Nord-Norge et halvt banesår og man oppnådde å utradere store deler av fiskeriarbeidsplassene i nord,» skriver artikkelforfatteren. Foto: ScanpixVis mer

Ran på høylys dag - igjen

Vi fiskere forsto ikke hva som skjedde der og da, men oljeindustrien påførte sannsynligvis Nord-Norge et halvt banesår.

Statoil har nylig gjort et nytt funn utenfor Finnmarkskysten. Mange næringslivsledere og store deler av den politiske ledelsen i nord tror man kan presse oljeselskapene og forventer en økonomisk vår nordaførr for lokalt næringsliv.

Men Statoil skal ikke ilandføre noe som helst sier de. Selskapet skal laste oljen om bord i tankerne fra bøyer ute i havet og frakte den ut av landsdelen, og kanskje legger de igjen noen smuler til oss slik at vi holder sånn passelig kjeft mens vi blir ranet på høylys dag igjen. Grenseløs naivitet råder i nord.

«Hør seismikklyden» viser en lydfil som dokumenterer seismikkdrønn hele 170 kilometer fra støykilden (vol.no). Mange av oss fiskere ser nå derfor helt klart for oss hva som egentlig skjedde på 1980-tallet. Da gikk private oljeselskaper amok i nordområdene med seismikkskytinger gjennom en årrekke. Samtidig ble det skutt mye seismikk på russisk side.

Fiskere i hele landsdelen opplevde uforklarlige «svarthøster» og etter hvert ble skreien borte. Lodda ble også borte og det kom utallige selinvasjoner som gjorde fiskerier umulige i nord. Havforskerne fortalte oss at torskestammen var kollapset, og det ble innført bitte små torskekvoter som medførte armod for norske fiskere som fikk skylda for å ha fisket ned torskestammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fiskere forsto ikke hva som skjedde der og da, men oljeindustrien påførte sannsynligvis Nord-Norge et halvt banesår og man oppnådde å utradere store deler av fiskeriarbeidsplassene i nord.

Konsekvensene fra seismikkårene 2007-2009 sliter Kyst-Norge ennå med mens Oljedirektoratet tjener hundretalls millioner på prospektene vi måtte blø for. «Seismikk er en viktig og mer eller mindre kontinuerlig del av oljeaktiviteter» sier OD-direktør Bente Nyland (Andenes, 2007). Bare vent - vi har bare sett en liten begynnelse!

BETALER: «Fiskere og kystsamfunn betaler regningen for det norske «oljeeventyret»,» skriver Bjørnar Nicolaisen.
BETALER: «Fiskere og kystsamfunn betaler regningen for det norske «oljeeventyret»,» skriver Bjørnar Nicolaisen. Vis mer

Gjennom enorme forurensninger og seismikk i Nordsjøen (verdens mest produktive hav i 1969), påfølgende desimering av bestandene der og tilsvarende økt press på fiskebestandene i nord betaler fiskere og kystsamfunn regningen for det norske «oljeeventyret». «Eventyret» har i tillegg medført skyhøye lønninger i Norge, og olja kan dermed beskyldes for å ha utkonkurrert store deler av norsk industri som nå er blitt nedlagt eller solgt og flagget ut. Spør vestlendingene!

Og med Oljedirektoratet i spissen er nå norske myndigheter i tillegg i ferd med å gjenta katastrofen fra 80-tallet ved å tillate seismikkbonanza i Barentshavet.

Når nå nordnorske politikere endelig begynner å innse at Statoil og andre oljeselskaper lover og lyver om ilandføring, arbeidsplasser og evig velstand så er det jaggu på høy tid. Oljevirksomheter på fiskefeltene kan i tillegg meget vel være begynnelsen på slutten for øvrig næringsliv i nord.

Er ikke tiden nå inne for å ta inn over seg den erfaringsbaserte informasjonen vi fiskere til kjedsommelighet har gitt, og at galskapen stoppes før katastrofen er fullbyrdet? Betyr ikke ropet fra havet noen ting for våre politikere eller er de helt handlingslammet?

Såkalt «sameksistens» mellom fiskeri og olje er en våt drøm for enhver politiker, men en umulighet for naturen og fiskere på alle hav.