Randi blir Thora på Rimol

TRONDHEIM (Dagbladet): Randi Stene synger hovedrollen når Hjalmar Borgstrøms «glemte» opera, «Thora på Rimol», spilles inn på CD til sommeren.

«Thora på Rimol» er Oslo-mannen Hjalmar Borgstrøms aldri oppførte opera om Håkon Ladejarl og gardkjerringa Thora - nylig oppdaget av Siver Fløttum fra Melhus.

Fløttum fant verket på Nasjonalbiblioteket. Nå blir det både CD og sceneoppførelse av Borgstrøms ukjente opera fra 1894.

Trond Halstein Moe (Håkon Jarl), Oddbjørn Tennfjord (Kark) og Harald Bjørkøy (Olav Tryggvason) er andre navn på rollelista, når innspillingen starter i Olavshallen i Trondheim i juni.

CD-en er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim Symfoniorkester, Trønderoperaen og Melhus kommune. Seinere, i 2002, er det planlagt en full scenisk oppsetting av operaen i Melhushallen, på Rimol i Melhus.

Spennende

Hjalmar Borgstrøm (1864- 1925) skrev to operaer omkring forrige århundreskifte. Han bodde nesten hele livet i Tyskland.

- Musikken hans er veldig spennende, men ikke typisk norsk. Det finnes bare en innspilling av ham fra før, noen symfoniske dikt, sier Harald Bjørkøy i Trønderoperaen til Dagbladet.

Han synes det er spesielt gledelig at en svært etterspurt sanger som Randi Stene er villig til å ta den store og krevende Thora-rollen.

- Thora var gardkjerringa på Rimol. Hun var kanskje ikke så stor som fru Inger på Austråt, men det var tydelig viktig å holde seg inne med hu' Thora. Og det gjorde mannfolka etter tur, ler Harald Bjørkøy.

Lokale sangere

Terje Boye Hansen er dirigent og kunstnerisk leder for prosjektet, der også 85 korsangere fra Trøndelag - de fleste fra Melhus - deltar.

Norsk kulturråd har gitt 300.000 kroner i støtte til innspillingen av operaen.

<B>THORA FRA RIMOL:</B> Randi Stene har sagt ja til å være med når Hjalomar Borgstrøms opera «Thora på Rimol» spilles inn på CD til sommeren.