Randi Hultins utrolige historie

En noe kortere versjon har tidligere vært ute på norsk, men det er virkelig ikke merkelig at Sanctuary Publishing Ltd. har funnet materialet interessant.

Smalt, med jazz, sier du?

Randis og jazzens historie

Kanskje, men her har du en brøkdel av navnene som har bodd hos og jamma hjemme hos Randi Hultin, i Gartnerveien på Oslo øst:

Sonny Rollins, Phil Woods, Johnny Griffin, Art Taylor, Zoot Sims,, Ernie Wilkins, Count Basie, Duke Ellington, Eubie Blake, Monica Zetterlund, Jaki Byard, Scott Hamilton, Lionel Hampton, Dave Brubeck, Quincy Jones, Louis Armstrong, Stan Getz, Elvin Jones, Bud Powell, John Coltrane, Charles Mingus, Keith Jarrett, Herbie Hancock, Dexter Gordon...

Hun har fått 20 komposisjoner oppkalt etter seg, og tittelen - «Born Under the Sign of Jazz» - er virkelig 100 prosent treffende. Det var ikke ment på den måten, men livet til Randi Hultin kom til å bli sånn, temmelig improvisert: Hun er Mrs. Jazz.

Slik har det seg, at boka dels blir historien om hennes live, dels om musikkformen jazz og dens utøvere, slik den har fortont seg i andre halvdel av det tjuende århundre.

Bud Powell og Rolling Stones

De har altså bodd hjemme hos henne, hele bunten - eller de har tilbragt lange nachspiel der (jada, politiet og naboene har vært på telefon). Og hva gjør musikere på nachspiel, så lenge det fins et piano i nærheten? Ofte lot Randi båndopptakeren gå; historisk viktige opptak som nå er samla på en drøyt 70 minutter lang CD som følger boka.

Det aller morsomste er nok opptaket med Kenny Dorham, januar 1964. Han spilte på Metropol i Oslo, og avla Randi en visitt i etterkant. - Listen to this, Randi, sier han - og framfører en låt han mener Bud Powell har skrevet tekt og musikk til. Randi ga sjøl sangen en tittel, «Fairweather». Drøyt to tiår seinere dukker sangen opp under en annen tittel, med Kenny Dorham som opphavsmann - som lydspor på spillefilmen om Bud Powell, «'Round Midnight»», med Dexter Gordon i hovedrollen!

Du visste kanskje heller ikke hvem som oppdaga Wenche Myhre? Eller hvem som hadde med seg Rolling Stones (sic!) på Ingierstrand, St. Hansaften 1965?

Du finner svarene i «Born Under the Sign of Jazz».

Jazzmuseet Gartnerveien 6!

Slik en del av Tigerstadens kultur er forvalta gjennom tidene, er det på høy tid å rette en advarende pekefinger: Gartnerveien 6 må aldri rives! Hører du, hr. byantikvar: Den dagen husfruen sjøl ikke lenger bebor stedet, må Gartnerveien 6 på Oslo øst bli museum!

Randi Hultin:
«Born Under the Sign of Jazz»
Sanctuary Publishing Ltd.