Ranerne gjorde ubotelig skade

Riper, hull og fuktskader. Skadene på «Skrik» kan ikke repareres, sier eksperter.

(Dagbladet.no): Ranerne mistet det ene maleriet i bakken, og oppbevarte de i fuktige lokaler. Nå viser det seg at de to uerstattelige maleriene neppe kan restaureres fullt ut. Det melder TV 2-nyhetene i kveld.

«Skrik» har fått fuktskader som neppe lar seg reparere. Vann har trukket inn i pappen bildet er malt på, og det har ført til en stor skjolde.

- Det finnes skader som man ikke kan gjøre noe med. Man kan rett og slett ikke. Også er det noe vi ikke gjør .Vi kan kanskje konservere maleriet slik at det optisk virker som før. Men det er ekstremt vanskelig å reparere, sier konservator Anne Milnes til Nettavisen.

«Madonna» er fullt av rifter, og ekspertene sier til TV 2 at det er dette maleriet det vil bli mest arbeid med. Begge maleriene er fulle av glasstøv. «Skrik» skal også testes for muggsopp.

- Folk får like mye ut av bildene

Blomqvist kunsthandel har solgt mange Munchmalerier, og daglig leder, Knut Forsberg, mener maleriet fortsatt kan være mye verdt, til tross for at skadene er alvorlige:

- Det er vanskelig å si verdi på noe som ikke skal selges, men omtrent 500 millioner kan det fortsatt være verdt. Skadene trekker jo ikke opp, og normalt ville man sagt at det ville blitt mindre, men det er vanskelig å si uten å ha sett nøye på skadene, sier Forsberg til Dagbladet.no.

Han mener at den kulturelle verdien av bildet heller ikke er forringet, til tross for at man ikke vil være i stand til å reparere skadene:

OMFATTENDE JOBB: Det kan ta lang tid før «Skrik» og «Madonna» igjen blir å se på Tøyen. Foto: SCANPIX
OMFATTENDE JOBB: Det kan ta lang tid før «Skrik» og «Madonna» igjen blir å se på Tøyen. Foto: SCANPIX Vis mer

- De skadene vi så da bildene kom tilbake var ikke så store som fryktet, så rent kulturelt har de stor verdi. Det er synd, men jeg tror folk vil få like mye ut av bildene. Jeg tror det er perifert både kommersielt og kulturelt, sier Forsberg.

- Naturlig med skader

Rolf A. Hoff er en av Norges mest profilerte kunstsamlere. Han mener at det er naturlig at gamle bilder etter hvert blir ødelagt:

- Når jeg har lånt ut bilder i årenes løp, så vet jeg at det skjer noe med dem. Det er bare en del av livet. Du kan ikke regne med at ting varer evig.

Han legger vekt på at Munch selv behandlet bildene sine hardt, og at han muligens ville ha dem slik:

- Disse bildene var røft behandlet av Munch selv, de fikk en tøff fødsel, og noen av disse bildene er kanskje gjort for pene etter hvordan Munch selv ville ha dem.

Likevel synes kunstsamleren det er trist at «Skrik» er så alvorlig at det ikke kan repareres:

- Det er trist at noen skal drive å stjele kunst, og bildene er jo uomsettelige. Det er trist at det blir ødelagt, men sånn er det. Det hadde jo vært verst dersom de ble brent opp.

Ranerne gjorde ubotelig skade

Les også: Dette er skadene på Munch-bildene