Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rånerne kommer

Svensk politi forbereder seg på invasjonen.

HANDELSREKORD OG KØ PÅ

Svinesund er påske på norsk. Egentlig. Flertallet av oss drar, i motsetning til det gjeve fjellfolket - hytteadelen med egne spesialstyrker fra Røde Kors til å redde liv og spjelke bein - som kjent hver skjærtorsdag med buss og bil til nærmeste grenseovergang til Sverige for å hamstre nakkekoteletter og lage kvalm, høye på billig sprit og enda billigere Falukorv. Det er «folk flest» vi snakker om, eller campingfolket, om du vil. Det er borettslaget til Narvestad på tur med drittunger og bikkjer, en og annen snobb med antropologiske hensikter og en sverm journalister som tar imot i kassa hos Lundgren for å få selveste påskebildet: Far i grilldress på vaklende bein under berget av tynnribbe til 14,90.

DET STUNDER MOT

skjærtorsdag og landets Harryer er i full beredskap. Bilen er vasket, farmor og tante Duddu er tauet inn for turen mot å avstå polkvoten sin i bytte med en neve kyllingvinger. Forventningen om rekorder ligger som blå eksos over påskelandskapet og på andre sida av grensa ruster svensk politi seg til å lempe etnisk norsk fyll. Kassaapparatene er nysmurte, påskeprisene justert, løypa langs ferskvarediskene og fryseboksene preparert og bingene for smågodt og snus overhalt og etterfylt til storinnrykket. Sola skinner og i Trøgstad gjør fem ungdommer seg klare til å smugle tjue kasser starköl gjennom tollen slik far har gjort det i årevis og fars far i generasjoner før ham.

ALT LIGGER TIL RETTE,

med andre ord, for fest og høytid langs E6, eller den store matauken blasfemikerne blant oss vil hevde har mindre til felles med Jesu siste måltid på nettopp skjærtorsdag, enn Valgerd Svarstad Haugland kunne ønske seg. Svenskehandelen er, i motsetning til påskeprosesjonene i katolske land der skingrende trompeter og storøyde korgutter med hvite blondekrager tar seg fram gjennom det søndagskledde folkehavet med utskårne helgenfigurer i sørgmodig positur på skuldrene, noe ganske annet. Hos oss er påskekortesjene til Strömstad et dyptgripende, rituelt oppgjør med alkoholavgiftene og landbruksorganisasjoner.

HANDELSLEKKASJEN

til Sverige - denne påsken forventer handelsstanden 15 prosent stigning fra i fjor - er ikke minst en sjanse for norsk ungdom med bil til å komme ut av den lokale rundkjøringa. Vi ser det hvert år. Etter en tung vinter i tåka med Prince Mild bak gjenrullede sideruter og høye brøytekanter på Nannestad, er det plutselig ned med taket og fram med en halv pils forbi Skjeberg og Råde på vei mot øst, Kötthallen og friheten. Det er nemlig ikke borettslaget til Narvesen som med utvidete kvoter har truet politiet i Strömstad til å stenge sentrum for bilkjøring i år. Det er rånerne, Norges svar på raggerne, som ikke lenger får drikke seg dritings i et baksete et sted i Sverige. Et påskeritual er dermed under avvikling. Hvis vi ikke kjøper Sverige, da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media