Bomb collar heist:

Ranet bank med bombe rundt halsen. Men alt var ikke som politiet trodde

Dokumentaren «Onde planer» forteller historien fra 2003, om et pizzabud med ei bombe rundt halsen, som sa han måtte rane banken for å få bomba av seg.

DOKUMENTAR: Netflix-dokumentaren «Onde planer» forteller om bankranet som fant sted 28. august 2003, i Erie, Pennsylvania. Ranet ble utført av et pizzabud med en bombe rundt halsen, som senere gikk av og drepte ham. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2003 skjer det som er blitt omtalt som USAs mest djevelske ran. 46 år gamle Brian Wells går inn i en bank i Erie, i Pennsylvania i USA, bevæpnet med en hagle og med ei bombe rundt halsen.

Med seg hadde Wells flere ark med instruksjoner om hva han skulle gjøre for å få av seg bomba. På et av dem sto det at han skulle få 250 000 dollar i kontanter fra banken, ellers ville bomba gå av, ifølge People.

I Netflix-dokumentaren «Onde planer» fortelles historien om hendelsen som fant sted 28. august 2003, og om etterforskningen som skulle ta flere år.

- Jeg lyver ikke

Da Brian Wells kom ut av banken, hadde han med seg 8000 kroner, men han kom ikke langt.

Kun minutter etter at han hadde forlatt banklokalet, og etter å ha stoppet ved et blomsterbed for å få med seg enda en lapp med instruksjoner, ble han anholdt.

I dokumentaren forteller politibetjent Lamont King, som var til stede den gangen, om hvordan de diskuterte fram og tilbake om Wells var med på ranet, eller om han var et offer.

Selv satt Wells med håndjern på bakken, og ba om hjelp til å få bomba av. Wells var pizzabud, og han beskrev at han hadde levert pizza hos tre personer. Men han fortalte at de tre personene hadde truet ham, festet bomba rundt halsen hans, og beordret ham til å komme tilbake med 250 000 dollar, skriver People.

Plutselig begynte bomba å tikke.

- Jeg lyver ikke. Den kommer til å sprenge, sa Wells.

Bombegruppa var på vei, men de kom fram for seint. Bombekragen sprengte og drepte Wells.

Sendt på «skattejakt»

Etter at bomba har gått av finner politiet flere lapper med instruksjoner, og det ser ut til at Wells ble sendt på en «skattejakt» for å finne nøkler og koder for å desarmere bomba.

Mange potensielle mistenkte sjekkes ut av saken, men politiet får en ny ledetråd når de blir kontaktet av Erie-beboeren William Rothstein. Han forteller at han har et lik i fryseren i garasjen sin, ifølge Time.

Ifølge en skriftlig erklæring fra FBI, uttalte Rothstein at hans tidligere forlovede, Marjorie Diehl-Armstrong, hadde drept sin egen kjæreste, James Roden, og puttet liket i fryseren.

Marjorie Diehl-Armstrong blir arrestert og dømt for å ha drept Roden. Men fordi hun betror seg til en innsatt hun soner med, trekker hun også seg selv og Rothstein inn i saken om pizzabudet med bombekragen.

OMKOM: Bombegruppa søker etter flere eksplosiver, etter at bomben som var rundt halsen til Brian Wells eksploderte. FOTO: NTB Scanpix
OMKOM: Bombegruppa søker etter flere eksplosiver, etter at bomben som var rundt halsen til Brian Wells eksploderte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skal ha truet med å avsløre

Ifølge FBI ble politiet tipset av den innsatte om at Diehl-Armstrong hadde innrømmet å ha drept kjæresten sin, fordi han truet med å avsløre planen om bankranet og bomba.

Den innsatte forteller også at Diehl-Armstrong fortalte at Rothstein bidro til å bygge bomba, og at motivet var penger, ifølge den skriftlige FBI-erklæringen.

En annen mistenkt, Kenneth Barnes, ga også informasjon til FBI om at pizzabudet Brian Wells, som ble drept av bomba, var med på planleggingen av ranet. Barnes var venn av Diehl-Armstrong, og fortalte at Wells hadde vært med på å diskutere ranet en måned før det skjedde, ifølge CNN.

Et annet vitne forklarte også akkurat det samme, ifølge FBI.

Diehl-Armstrong innrømmet etter hvert at hun drepte Roden, da han truet med å gå til politiet med planen deres. Ifølge advokaten hennes har hun flere psykiske diagnoser, og kan ha «vanskeligheter» med å fortelle sannheten.

Både Diehl-Armstrong og Barnes ble dømt til fengselsstraff for ranet og drapet på Wells. Diehl-Armstrong døde i fengsel i 2017.

Rothstein døde før han ble offisielt siktet i saken. Aktoratet mente også at Wells hadde blitt lurt til å tro at bomba var falsk før han gikk med på å delta i ranet. Men de tror han var med på planleggingen i starten.

Familien er derimot klare på at de mener Wells var helt uskyldig, og ble truet til å ta bomba på seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer