BLIR STRAFFESAK: To tidligere redaktører i danske Se og Hør er siktet i overvåkingssaken. På bildet er Aller Medias hovedkvarter i København, der også bladet har sin redaksjon. Foto: Thomas Rousing/Flickr (CC)
BLIR STRAFFESAK: To tidligere redaktører i danske Se og Hør er siktet i overvåkingssaken. På bildet er Aller Medias hovedkvarter i København, der også bladet har sin redaksjon. Foto: Thomas Rousing/Flickr (CC)Vis mer

Ransaket hjemmene til eks-redaktører i danske Se og Hør

- Det er relativt alvorlige forbrytelser.

(Dagbladet): I går gjennomførte politiet ransaking i hjemmene til to tidligere redaktører for danske Se og Hør, og tok beslag i det de mener er bevis i den pågående overvåkingssaken.

Både Henrik Qvortrup og Kim Henningsen ledet det danske bladet i perioden da de skal ha betalt utro tjenere i bankformidlingsselskaper for å lekke informasjon om kjente menneskers bankkortbruk. Begge er nå avhørt og siktet.

- De er siktet for medvirkning til det den såkalte «hysj hysj-kilden» er siktet for. Det er relativt alvorlige forbrytelser i straffeloven, slik som freds- og ærekrenkelse og en bestikkelsesparagraf, fortalte en talsmann for politiet i Danmark til BT i går.

Hvertfall en av de to eksredaktørene har tidligere avvist at de visste at det ble drevet ulovlig overvåkning av kjendiser mens de satt med ansvaret.

Forhandlet med hemmelig kilde Henrik Qvortrup, som sluttet som redaktør i danske Se og Hør i 2008 og er godt kjent i Danmark som politisk kommentator på TV 2, fortalte imidlertid Politiken i går at han har hatt møtt den hemmelige kilden på sitt kontor - og personlig forhandlet honorar med ham.

- Slik jeg husker det, var det en journalist som presenterte meg for kilden. Han havnet hvertfall inne på mitt kontor. Jeg tror det var fordi det var en kilde som kunne fortelle noe om hvor kjendisene befant seg, og den slags betalte vi for. Og det var jeg som avgjorde hvordan folk skulle honoreres. Så skulle vi liksom finne ut av hvordan han skulle avlønnes for det, sier Qvortrup.

Han sier han fikk vite at kilden fikk informasjonen på nettet, men var ikke klar over at det kunne være ulovlig.

Politiet utelukker ikke at det kommer flere siktelser i saken. De søkte i går, uten hell, den nest øverste sjefen i Se og Hørs utgiverkonsern Aller Media. Per Ingdal var konstituert redaktør i bladet mellom november 2008 og juni 2009.

(Oppdatering: Per Ingdal er nå den tredje siktede i saken, ifølge Mediawatch).

Sier sjefene visste Den tidligere Se og Hør-journalisten Ken B. Rasmussen, som satte hele overvåkingsskandalen i gang med sin roman om livet i den danske redaksjonen, har hevdet overfor politiet at også Ingdal var informert om at bladet kjøpte ulovlig informasjon.

Ingdal har selv avvist dette:

- Jeg var en annerledes sjefredaktør fordi jeg brukte det meste av min tid på å passe min vanlige jobb, samt finne en ny sjefredaktør. Jeg var mer en form for administrativ sjef, har Ingdal tidligere sagt til BT.

Norske Lene Nystrøm fra Aqua, det danske kronprinsparet, skuespiller Mads Mikkelsen og Metallica-trommeslager Lars Ulrich skal være blant kjendisene som i en årrekke ble overvåket av danske Se og Hør. Flere av dem har gått til søksmål mot bladet.

Dagbladet er eid av Aller Media.