Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

David Toska fri etter 13 år i fengsel:

Ranskongen prøver med forsiktig anger

Han vil framstå som et nytt og omsorgsfullt menneske, men troverdigheten har huller.

SAMTALEN: David Toska og Tonje Steinsland fra TV 2 på kjøkkenet i Bergen. Den tidligere raneren er nå på frifot etter 13 år i fengsel. Foto: TV 2
SAMTALEN: David Toska og Tonje Steinsland fra TV 2 på kjøkkenet i Bergen. Den tidligere raneren er nå på frifot etter 13 år i fengsel. Foto: TV 2 Vis mer
Kommentar

David Toska var hovedmannen bak et ran som ga et utbytte på 57,5 millioner kroner, som førte til at en politimann ble drept og som har påvirket livene til mange mennesker. Nå prøver han seg som et nytt og angrende menneske. Det lykkes ikke helt.

Det er TV 2-programmet «Vårt lille land» som har fått David Toska i tale. Der registreres det nøyaktige øyeblikket da Toska får beskjed om at han er ferdig med soningen av NOKAS-ranet. Rammen er bestefarens hus i Bergen, et lite monument over de norske 50-åra der verdiene var arbeid, sannferdighet og rettskaffenhet. Toska bor i huset nå, pleier bestefaren og forsøker å gi livet en retning. Med mange års forsinkelse. Han er blitt 44 år og ligger tjue år etter sine jevnaldrende når det gjelder utdanning og jobb.

Tonje Steinsland i TV 2 forsøker å åpne dørene til David Toskas indre følelser og tanker. Det er hun normalt meget god til. Men denne gangen møter hun motstand. Toska vil snakke, ellers hadde han ikke invitert hele Norge inn i sin nye tilværelse. Han vil at vi skal se at han er forandret og har følelser og omsorg for sine nærmeste. Men Toska vil også kontrollere dette bildet. Han er knapp når spørsmålene nærmer seg sensitive temaer knyttet til ranet. Vi værer også at hans refleksjoner om anger og empati ikke alltid stikker så dypt. I hvert fall vil han ikke åpne de dørene.

David Toska kommer fra en familie med skikkelige folk. Det var ingenting der som tilsa at unge David skulle velge en kriminell løpebane. Men da noen medelever viser fram en bunke stjålne tusenlapper i skolegården, får han tenning. Hans egen beskrivelse av de påfølgende årene viser fram en turbokriminell som får dårlig samvittighet hvis han tar seg fri fra lovbrudd.

Med det Toska beskriver som tusen små skritt, vikles han inn i et stadig villere spill. Det er samholdet, kameratskapet, spenningen og pengene som teller. Folk utenfor boblen eksisterer knapt. Deres følelser har ingen interesse. Det kriminelle livet tar all tid og fortrenger alt annet. Også de verdiene som fantes før lovbruddene. Når Toska i programmet blir konfrontert med at rettskaffenhet er en familieverdi, blir han spørrende og urolig. Han sier: «Rettskaffenhet er et ord jeg ikke har brukt før.»

Det store kontrollspørsmålet i NOKAS-saken er hva som skjedde med ranspengene. Knapt noe er funnet av de vel 50 millionene som ranerne fikk med seg. Her svarer Toska dårlig for seg. Han sier pengene ble kjørt til Oslo og splittet opp i en masse ryggsekker som gikk i 15-20 retninger. Selv har han ingenting igjen, mye ble borte i en mislykket hasjdeal og han endte totalt sett i minus. Pengene ble altså «rotet bort», en klassisk påstand når kriminelle skal forklare hvordan store summer forsvinner.

Selvsagt kan David Toska snakke sant om ransutbyttet, men det er samtidig påfallende at politiet aldri har fått opplysninger som gir noen gode spor. Hvis Toska virkelig vil gjøre opp for seg, ville en forklaring om pengenes flukt økt hans troverdighet.

Karin Toska, Davids mor, er den som fortjener sympati etter dette tv-programmet. En så sterk lojalitet med sønnen, tvers igjennom handlinger og holdninger hun på ingen måte forsvarer, fortjener honnør. Hun viser en dybde og en styrke i sin menneskelighet som David Toska kan lære mye av. Moren er urokkelig i sin tro på at sønnen nå er ferdig med all kriminalitet. Han bør bruke alle krefter på å vise at hun har rett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media