KOMMENTARER

David Toska fri etter 13 år i fengsel:

Ranskongen prøver med forsiktig anger

Han vil framstå som et nytt og omsorgsfullt menneske, men troverdigheten har huller.

SAMTALEN: David Toska og Tonje Steinsland fra TV 2 på kjøkkenet i Bergen. Den tidligere raneren er nå på frifot etter 13 år i fengsel. Foto: TV 2
SAMTALEN: David Toska og Tonje Steinsland fra TV 2 på kjøkkenet i Bergen. Den tidligere raneren er nå på frifot etter 13 år i fengsel. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

David Toska var hovedmannen bak et ran som ga et utbytte på 57,5 millioner kroner, som førte til at en politimann ble drept og som har påvirket livene til mange mennesker. Nå prøver han seg som et nytt og angrende menneske. Det lykkes ikke helt.

Det er TV 2-programmet «Vårt lille land» som har fått David Toska i tale. Der registreres det nøyaktige øyeblikket da Toska får beskjed om at han er ferdig med soningen av NOKAS-ranet. Rammen er bestefarens hus i Bergen, et lite monument over de norske 50-åra der verdiene var arbeid, sannferdighet og rettskaffenhet. Toska bor i huset nå, pleier bestefaren og forsøker å gi livet en retning. Med mange års forsinkelse. Han er blitt 44 år og ligger tjue år etter sine jevnaldrende når det gjelder utdanning og jobb.

Tonje Steinsland i TV 2 forsøker å åpne dørene til David Toskas indre følelser og tanker. Det er hun normalt meget god til. Men denne gangen møter hun motstand. Toska vil snakke, ellers hadde han ikke invitert hele Norge inn i sin nye tilværelse. Han vil at vi skal se at han er forandret og har følelser og omsorg for sine nærmeste. Men Toska vil også kontrollere dette bildet. Han er knapp når spørsmålene nærmer seg sensitive temaer knyttet til ranet. Vi værer også at hans refleksjoner om anger og empati ikke alltid stikker så dypt. I hvert fall vil han ikke åpne de dørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer