Rappens redningsmann

Idet mange var i ferd med å miste troen på Wu-Tang Clan som rappens redningsmenn trår sjefen RZA til og redder USAs mest innflytelsesrike rapp-kollektiv med en livbøye av en solodebut.

Rappens redningsmann På kanten av tusenårsskiftet står hipp hopp ved et av sine mange veiskiller på nittitallet. For det er langt ifra bare positivt at rapp aldri har vært større i USA.


Love Jones


Domestic Violence

Gangster

For øyeblikket domineres amerikanske salgslister av masseprodusert gangsta-rapp (Master Ps No Limit-imperium) og radiovennlig pop med innslag av rapp (Pras). Dette er musikk som har lite eller ingenting å gjøre med den opprinnelige hipphoppkulturen som oppsto i New York på syttitallet. Penger bestemmer alt, og det er vel ingen som lenger tror Puff Daddy bryr seg om troverdighet.

Siden den virkelige hipphoppundergrunnen er for smal til å gjøre et salgsmessig inntrykk, er det igjen opp til en person å redde rapp fra den kommersielle kvikksanden den befinner seg i nå.

I den siste halvdelen av nittitallet skal Wu-Tang Clan ha æren for at hipphopp ikke bare dreide seg om talentløse liksom-gangstere og skamløse poprappere. Deres nyskapende sound - som i hovedsak skal tilskrives Wu Tangs Mr. Big - RZA ga et nytt løft og ny tro på at sjangeren kunne komme seg videre. Men Wu-kollektivet stagnerte i sitt paranoide konspirasjonsunivers, og selv RZAs patenterte skumle strykere, minimale samples, stakkato pianoriff og hardcore beats låt vel repeterende etter hvert. Heldigvis foretar RZA har tatt plastiske operasjoner på sitt karakteristiske lydbilde og framstår musikalsk sett friskere enn noensinne, mener vår anmelder.

Skremmende

Karakteren Bobby Digitals urovekkende univers representerer amerikansk hipphopp på sitt mest skremmende tiltalende. Skremmende fordi innholdet - i det minste det du klarer å tyde - tidvis beveger seg bortenfor voldspornografi og etterlater seg en tillokkende desperat følelse. Men RZAs Digital-karakter, en slags online-Shaft, er også i det soul-sexy hjørnet, om enn i en noe pervers form. Å ta innholdet for alvorlig vil ødelegge lytteropplevesen, så det gjelder å trå varsomt med de politisk korrekte følerne. RZAs Bobby Digital, også en kommende film, gir i ekstremt sterke ordelag blanke i annet enn essensielle gettotilbehør som penger, damer og biler. Bobby og ikke RZA.