Rapper andres låter

Paperboys har solgt 15000 eksemplarer av debutalbumet «No Cure for Life». Nå blir hiphopduoen beskyldt for å ha stjålet musikken til flere av låtene. - Jeg tror de ligger tynt an, sier TONO-jurist Inger Elise Mey.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske Paperboys har siden i sommer hatt en kjempehit med låten «Barcelona». Instrumentalpartiet er helt likt Lisa Ekdahls sang «Genom dig ser jag ljuset» fra 1997, bare i et litt roligere tempo.

Ifølge TV2 vurderer Lisa Ekdahls manager Anders Larsson å anmelde Paperboys til STIM, som er Sveriges svar på TONO, rettighetshavernes organisasjon.

Ikke stilig

I går meldte TV2 at også tittelsporet på plata kan være ulovlig samplet fra en soul-låt fra 70-tallet, «Inside My Love» med Minnie Riperton.

- Jeg har snakket med flere i hip hop-miljøet som hevder at det er mye som er samplet på denne plata uten at opphavspersonene er kontaktet eller kreditert. Det er å være kreativ på andres bekostning, å ta æren for noe andre har skapt, så jeg skjønner godt at miljøet reagerer negativt. Det er ikke noe stilig å rappe andres låter, å ligge i ukevis på VG-lista med noe du ikke har laget selv, sier Mey. Hun understreker at hun uttaler seg på generelt juridisk grunnlag, siden saken ikke ligger hos TONO.

- Det er en tradisjon innen hiphopmusikk å sample. Mange synes det er morsomt å få musikken sin samplet, men man må kontakte opphavspersonene og kreditere dem. Hvis partene ikke kommer fram til en løsning, kan det ende i retten, og i Norge brukes skjønn for å avgjøre slike saker. Ulovlig kopiering kan straffes med bøter og fengsel i inntil tre år, men det har nok aldri skjedd, sier Elise Mey.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer