Rapper andres låter

Paperboys har solgt 15000 eksemplarer av debutalbumet «No Cure for Life». Nå blir hiphopduoen beskyldt for å ha stjålet musikken til flere av låtene. - Jeg tror de ligger tynt an, sier TONO-jurist Inger Elise Mey.

Norske Paperboys har siden i sommer hatt en kjempehit med låten «Barcelona». Instrumentalpartiet er helt likt Lisa Ekdahls sang «Genom dig ser jag ljuset» fra 1997, bare i et litt roligere tempo.

Ifølge TV2 vurderer Lisa Ekdahls manager Anders Larsson å anmelde Paperboys til STIM, som er Sveriges svar på TONO, rettighetshavernes organisasjon.

Ikke stilig

I går meldte TV2 at også tittelsporet på plata kan være ulovlig samplet fra en soul-låt fra 70-tallet, «Inside My Love» med Minnie Riperton.

- Jeg har snakket med flere i hip hop-miljøet som hevder at det er mye som er samplet på denne plata uten at opphavspersonene er kontaktet eller kreditert. Det er å være kreativ på andres bekostning, å ta æren for noe andre har skapt, så jeg skjønner godt at miljøet reagerer negativt. Det er ikke noe stilig å rappe andres låter, å ligge i ukevis på VG-lista med noe du ikke har laget selv, sier Mey. Hun understreker at hun uttaler seg på generelt juridisk grunnlag, siden saken ikke ligger hos TONO.

- Det er en tradisjon innen hiphopmusikk å sample. Mange synes det er morsomt å få musikken sin samplet, men man må kontakte opphavspersonene og kreditere dem. Hvis partene ikke kommer fram til en løsning, kan det ende i retten, og i Norge brukes skjønn for å avgjøre slike saker. Ulovlig kopiering kan straffes med bøter og fengsel i inntil tre år, men det har nok aldri skjedd, sier Elise Mey.

Dialog

Rapper Øyvind «Vinni» Sauvik i Paperboys bekrefter at han har sett innslagene på TV2, men ønsker ikke å uttale seg om saken.

- Ingen kommentar, er alt han vil si.

Paperboys' plateselskap Bonnier Amigo ønsker heller ikke å uttale seg, men etter det Dagbladet erfarer, er partene i dialog med hverandre.

Heller ikke bandnavnet sitt er Paperboys alene om. Et kanadisk folkrockband har i flere år gitt ut plater under dette navnet.