Rapper mot vold

Tonna Brix rapper om sin egen voldelige barndom. I går var publikum 30 justisministere.

VENDEPUNKTET: - Vi er veldig nervøse sa rapperne i Tonna Brix, Hakan Pandul (foran) og Kenneth Holt, da de rappet og snakket for Europas justisministre. For Kenneth, som lenge sleit med sosial angst, var det et stort skritt å snakke engelsk foran en stor forsamling. Foto: Kaja Baardsen
VENDEPUNKTET: - Vi er veldig nervøse sa rapperne i Tonna Brix, Hakan Pandul (foran) og Kenneth Holt, da de rappet og snakket for Europas justisministre. For Kenneth, som lenge sleit med sosial angst, var det et stort skritt å snakke engelsk foran en stor forsamling. Foto: Kaja BaardsenVis mer

||| TROMSØ (Dagbladet): På SAS-hotellet i Tromsø i går fikk de to rapperne 200 pent kledde seminardeltakerne til å veive med armene i været til sine egen låt «Vendepunkt». På storskjerm flimret videoen som viser et livredd barn og en voldelig voksen.

Se videoen her.

Kenneth
«Hajoken» Holt (30) og Hakan «Tabasco» Pandul (29) er begge vokst opp i voldelige hjem. Da de møttes som tenåringer hjemme i Lørenskog skjønte de ganske fort at de hadde mer felles enn bare musikken.

- Kenneth var den første jeg åpnet meg for, rett og slett fordi han åpnet seg for meg. Det høres kanskje helt homsete ut, men vi har et terapeutisk forhold, sier Hakan Pandul.

Bodde et år på krisesenter

Etter noen år begynte de å bruke sine egne erfaringer i tekstene. I går framførte de låten «Vendepunkt» for mer enn 30 europeiske justisministre på konferanse i Tromsø, der teamet er vold mot kvinner og barn.

Teksten er del i to, og handler om Hakans oppvekst med en voldelig stefar - som endte med at han bodde et år på krisesenter, og Kenneth som i flere år levde med en ruset og ustabil far.

- Jeg trengte flere år på å bearbeide det som hadde skjedd, men når jeg begynte å skrive hjalp det sykt mye, sier Hakan.

For Kenneth har kunsten vært nesten like viktig som musikken, og han maler og tegner i tillegg til å skrive og rappe.

- Jeg begynte på kunstskole omtrent samtidig som jeg begynte hos psykolog. Vi skulle egentlig male blomster og appelsiner, men jeg malte en far ruset på piller og alkohol og moren min og meg redde ved siden av, sier Kenneth.

Han levde med den psykiske volden fra han var født til han var seks år, og alle detaljene sitter som spikret fortsatt. Hakan levde med psyskisk terror fra han var sju til 17.

Les også: Blir skadet for livet av samvær med voldelige foreldre.

Sponset av to departementer
Etter å ha laget låten «Vendepunkt» kontaktet Hakan krisesentersekretariatet med tanke på å få støtte til å lage en video.
- Tove Smaadahl ringte tilbake og ville møte oss med en gang, og én uke seinere møtte rapperne en statssekretær i justisdepartementet.

I dag er Tonna Brix sponset av både justis- og barne- og likestillingsdepartementet, og jobber heltid med å reise rundt på norske skoler og ungdomsklubber for å holde foredrag og rappe. Til nå har de besøkt 45 steder, og skal besøke minst hundre før de gir seg. Drømmen er å ta prosjektet ut av Norge.

- Vi får veldig mange tilbakemeldinger - særlig på at vi er menn som snakker om dette. Et sted i Nord-Norge snakket vi med en ung gutt som levde med en voldelig og livsfarlig far, men turte ikke gjøre noe. Han hadde havnet på sykehus flere ganger, men ingen meldte fra. To uker seinere fikk jeg mail fra ham, da hadde han kommet seg til politiet og familien hadde kommet seg vekk. Hvis bare én person som har hørt fra oss tør å si fra og be om hjelp, så betyr det mer enn alle pengene vi eventuelt tjener, sier Hakan.

I dag er Kenneths far rusfri og frisk, og de to har et godt forhold. Hakan har tilgitt stefaren sin, og trengte det for å komme videre.

- Vi er begge kommet videre med våre liv. Hvis det er noe jeg vil si til barn og unge som opplever det samme, så er det at de må si fra. Ikke vent så lenge som jeg gjorde, sier Hakan.