SUKKER OVER SUKSESS: Drake henter allerede hjem priser i fleng. Men det er fint mulig å problematisere suksessen likevel. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/Scanpix
SUKKER OVER SUKSESS: Drake henter allerede hjem priser i fleng. Men det er fint mulig å problematisere suksessen likevel. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/ScanpixVis mer

Rapper om baksiden av kjendistilværelsen - på debuten

Får inderlig håpe de begge holder ut lenge nok til å gi ut «den vanskelige andreplaten».

||| ALBUM: To rappere som de siste årene har stått helt fremst i rekken av «de unge og lovende», er nå aktuelle med debuter på store plateselskap.

B.o.B fra Atlanta og Drake fra Toronto har begge figurert på forsiden til hiphop-magasinet XXL, de har gitt ut glimrende mikstaper som har skrudd opp forventningene, og begge har en helt åpenbar teft for melodier.

I deres verden er det ikke noe galt å synge patosfylt og fengende om store følelser, og de opererer med bred sjangerpallett.

Men likhetene stopper ikke der. Både «The Adventures Of Bobby Ray» og «Thank Me Later» berører nemlig de negative sidene ved å bli kjendis — og det altså på guttenes debutalbum.

På defensiven Den gjennomgående «det er ikke lett å være berømt»-tematikken ender også opp med å bli hovedproblemet med Drakes «Thank Me Later». Selv om tvilen allerede var til stede på EP-en «So Far Gone» — «I want the money and the cars and the clothes and the hoes. I suppose» — er det noe forstemmende å høre at antagelsene bare et år senere er blitt til linjer som «Oh, I wish I wasn't famous».

GLIMT I ØYET: B.o.B. i aksjon på Coachella-festivalen i april i år. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix
GLIMT I ØYET: B.o.B. i aksjon på Coachella-festivalen i april i år. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix Vis mer

Man forventer gjerne en sulten og offensiv stemning på et debutalbum, noen overraskelser og en dose overmot, men Drake virker allerede litt desillusjonert.

Dette kunne selvsagt resultert i fascinerende sjelegranskning og kontemplasjon rundt både kjærligheten og berømmelsens mørke baksider (slik det ble på Kanye Wests fjerde album, som for øvrig er en høyst relevant musikalsk referanse her).

Men i stedet beveger Drake seg litt for ofte over i syting.

Velklingende og melodiøst Altså, det er godt mulig at Drake allerede føler seg brent av solen, og all ære til han for å knause om det. Spørsmålet er bare hvor interessante disse historiene egentlig er for alle oss andre.

Samtidig er «Thank Me Later» full av velklingende musikk.

Rapper om baksiden av kjendistilværelsen - på debuten

Grunntonen er mollstemt og melodiøs, det er en klaustrofobisk stemning her som har nerve, men det låter også såpass mykt og velprodusert at du lett kan ha platen i bakgrunnen hele dagen uten å sjeneres.

Den renspikka poplåten «Find Your Love» og produksjonen på «Over» er høydepunkter, og på «The Resistance» mestrer Drake klagingens kunst. Låtene med Young Jeezy og Nicki Minaj tilfører dessuten en tiltrengt følelse av glimt i øyet på platen.

Vi får nesten bare håpe at sørlandssolen vil gjøre mannen godt når han kommer til Hovefestivalen i sommer, for det ligger uten tvil masse musikalitet og potensial lagret i dypet av Drakes bekymringsrynker.

Sprudlende humør Like bekymret virker ikke B.o.B, selv om han rapper «Somebody take me back to the days before this was a job, before I got paid». Også på hans debut er den nye kjendistilværelsen et tilbakevendende tema, men dette setter ikke i like stor grad preg på totalopplevelsen av «The Adventures of Bobby Ray».

Rapperens humør virker i alle fall å være sprudlende.

«The Adventures Of Bobby Ray»

B.o.B

4 1 6
Plateselskap:

(Atlantic/Warner)

Se alle anmeldelser

Her sjongleres det med de fleste elementer fra hyperaktuell radiomusikk, fra tenåringspop til R&B og emo-rock.

B.o.B klarer for eksempel ganske uanstrengt å tilfredsstille to-tre generasjoner musikkinteresserte ved å invitere Eminem og Paramore-vokalist Hayley Williams til å bidra på samme låt. Det er en liten bragd i seg selv å få dét til å funke.

Låtene med T.I. og vår nye favoritt Janelle Monaé er også energiske og fokuserte, og med «Past My Shades» har vi fått en solbrille-hit også denne sommeren.

Håper på mer Likevel er det noe som lugger. For selv om dette er en eventyrlig og fengende pop-plate, tar jeg meg i å savne mer av rapperen B.o.B, han vi møtte på gjennombruddslåten «Generation Lost», han er jo nesten helt forsvunnet i all instrumenteringen, de spretne produksjonene og ørten gjester.

Dermed har vi fått to absolutt gode rap-debuter, som likevel reflekterer noe av det en ung artist kan måtte forsake — både kunstnerisk og personlig — i forsøket på å bli stjerne.

Rapper om baksiden av kjendistilværelsen - på debuten

Får inderlig håpe de begge holder ut lenge nok til å gi ut «den vanskelige andreplaten».

«The Adventures Of Bobby Ray»

B.o.B

4 1 6
Plateselskap:

(Atlantic/Warner)

Se alle anmeldelser