Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rapper om tortur og drap

Hvor mye verdi har et budskap om toleranse, hvis artistene i sine egne sanger rapper om både tortur og drap på sine politiske motstandere?

MINNER 22. JULI: «Er det ikke meget spesielt at en hiphop-duo som rapper om å helle bensin over og tenne på medlemmer av et ungdomsparti, opptrer på begge de offisielle minnemarkeringene for 22. juli?» Her under fjorårets minnemarkering. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
MINNER 22. JULI: «Er det ikke meget spesielt at en hiphop-duo som rapper om å helle bensin over og tenne på medlemmer av et ungdomsparti, opptrer på begge de offisielle minnemarkeringene for 22. juli?» Her under fjorårets minnemarkering. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Den populære rapduoen Karpe Diem har over flere år bygget opp et image som en av de fremste sprederne av toleranse, på tvers av tro og meninger. Ja, så vellykket har deres sanger om toleranse vært, at de to både har blitt årets spellemenn, og har blitt bedt om å opptre på både den første og andre minnemarkeringen for 22. juli-ofrene.

Men hvor mye verdi har egentlig et budskap om toleranse, hvis artistene i sine egne sanger rapper om både tortur og drap på sine politiske motstandere? Er ikke det ganske nøyaktig det motsatte av toleranse? Og er det ikke meget spesielt at en hiphop-duo som rapper om å helle bensin over og tenne på medlemmer av et ungdomsparti, opptrer på begge de offisielle minnemarkeringene for 22. juli?

Christer Kjølstad.
Christer Kjølstad. Vis mer

Karpe Diem framstiller seg selv som Gandhi, men minner kanskje mer om mulla Krekar. Mulla Krekar oppfordret til drap på Erna Solberg, Karpe Diem oppfordret til drap på Carl I. Hagen. Mulla Krekar oppfordrer til å drepe amerikanere, mens Magdi og Chirag i Karpe Diem rapper om å brenne FpU-medlemmer.

I flere sanger har Karpe Diem hatt kloke ord om at jenter må respektere seg selv, og de har kritisert det stadig økende sexfokuset unge jenter lever med. Men det er dessverre lett å glemme, når de i sin nyeste singel «Toyota?n til Magdi» synger om oralsex med Stortingets yngste representant (og ifølge dem, merr), Mette Hanekamhaug (Frp). Hvor ble det av respekten for jentene?

Jeg ønsker på ingen måte å innskrenke ytringsfriheten til verken Karpe Diem, Lars Vaular eller andre venstreorienterte voldsromantikere, men som mange folk har sagt gjentatte ganger, er det viktig at slike ytringer får det svaret de fortjener, og blir dratt fram fra skyggene. Svaret på slike ytringer er latterliggjøring, for oppfordringer til vold mot meningsmotstandere er aldri «ok».

Kjære Karpe Diem, jeg kan kanskje ikke rappe, men jeg kan en del om toleranse og respekt for jenter. Jeg svarer derfor gjerne på eventuelle spørsmål dere måtte ha om disse to tingene, slik at dere bedre kan leve opp til deres image.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media