«Cardi B»

Rapperens utrolige reise til stjernestatus: - Var praktisk talt hjemløs

Cardi B tar verden med storm.

SUKSESS: Under årets Grammy-utdeling framførte Cardi B hitlåta «Finesse» sammen med Bruno Mars. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Under årets Grammy-utdeling framførte Cardi B hitlåta «Finesse» sammen med Bruno Mars. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Ung rapper og musikksensasjon Belcalis «Cardi B» Almanzar (25) fra New York, som nå er bekreftet til Norden og Roskilde-festivalen til sommeren, står bak noen oppsiktsvekkende personlige og profesjonelle meritter i løpet av 2017.

Fjoråret var året hvor Cardi B for alvor gikk fra munnrapp reality tv- og sosial media-profil via videotjenesten Vine, til å bli en av verdens mest omdiskuterte urbanartister. Klassereisen til artisten står som en moderne vri på den amerikanske drømmen.

FRA NEW YORK: Artist Belcalis «Cardi B» Almanzar. Foto: NTB Scanpix
FRA NEW YORK: Artist Belcalis «Cardi B» Almanzar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tung merittliste

Hun ble den første kvinnelige rapperen til å toppe den amerikanske hitlista Billboard Hot 100 med en egen sololåt, «Bodak Yellow», siden superstjerna Lauryn Hill i 1998. Samme låt tok overraskende nok toppnoteringen rett foran institusjonen Taylor Swift, og rett før jul hadde Cardi B tre av tre utgitte låter samtidig inne på topp ti-lista, noe bare to andre artister har klart før henne.

Cardi B var også nominert til to Grammy-priser i år, til tross for at hun fortsatt ikke har utgitt sitt kommende debutalbum. Historien hennes har imidlertid mer å by på enn nevnte kanonsuksess, ifølge magasinet Time.

DRØY: Cardi B er kjent for å by på seg selv. Foto: NTB Scanpix
DRØY: Cardi B er kjent for å by på seg selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jobbet som stripper

Hun vokste opp fattig i New York, og for å tjene til livets opphold etter at hun fikk sparken som kassadame startet hun som stripper som 19-åring. Et valg hun tok for å bli økonomisk uavhengig, skriver Time. Til foreldrene løy hun om at hun jobbet som barnevakt.

Etter å ha jobbet seg opp fra lokale buler til de mer eksklusive dansebarene på Manhattan i New York tjente hun nok til å flytte ut fra en utro og lite hyggelig kjæreste, forteller Cardi B overfor Vibe.

- Du kan på en måte si at det bodde to pitbullhunder i det huset, og jeg hadde astma. Vi hadde veggdyr også, men jeg hadde ikke noe annet sted å gjøre av meg, uttalte hun til magasinet.

Startet som stripper

Oppveksten i en familie med mye humor har satt sitt preg på artisten. Samtidig som hun jobbet som stripper ble Cardi B godt kjent på nettet for sin karisma og sylskarpe oneliner-videoer på Vine. Etter hvert kunne hun slutte med dansingen å jobbe fulltid som Instagram-influenser, skriver Time.

Den sjeldent underholdende personligheten hun viste fram på nettet førte henne i 2015 videre til kanalen VH1s reality-program «Love & Hip Hop: New York», hvor hun var med i to sesonger før hun sluttet for å satse fulltid på musikken.

- Tror jeg inspirerer

Drøy og provoserende er beskrivende for det artistiske utrykket og framtoningen til Cardi B, noe blant annet albumomslag og tekster er bevis på, men hun er også kjent som en knallseriøs forretningskvinne.

ØL OG MANNFOLK: Cardi Bs mixtape-cover. Foto:
ØL OG MANNFOLK: Cardi Bs mixtape-cover. Foto: Vis mer

Etter å ha sluppet remikser og singler kom hun ut med sin første miksteip i 2016, og fikk platekontrakt med giganten Atlantic Records. De ga ut hiten «Bodak Yellow» i juni i fjor, og resten er musikkhistorie.

Om suksessen sier Cardi B følgende:

- Jeg tror jeg inspirerer folk fordi jeg praktisk talt var hjemløs. Mange tror at dansere har det lett, men vi har det tøft, sier hun til Vibe.