Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Rapport fra jihadismens «høyborg»

Norsk forsker fikk fotfeste i palestinernes største flyktningleir.

IS-FLAGGET VAIER: Dette bildet ble tatt i flyktningleiren Ein el-Hilweh i januar 2016. Foto: Ali Hashisho/Reuters/NTB Scanpix
IS-FLAGGET VAIER: Dette bildet ble tatt i flyktningleiren Ein el-Hilweh i januar 2016. Foto: Ali Hashisho/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Islamist-lederen Usama al-Shihabi er en av Libanons mest ettersøkte terrorister og står på USAs terrorliste. I den palestinske flyktningleiren Ein el-Hilweh i Sør-Libanon kan ingen ta ham, for dette er et fristed for mange lovløse. I høst disputerte Erling Lorentsen Sogge med doktorgradsavhandlingen «No one can rule us» ved Universitetet i Oslo. Dette er et stykke arbeid som vekker oppsikt langt utenfor de akademiske kretsene i Norge. For Sogge er en av få internasjonale forskere som har fått adgang til de innerste kretser av ledere i den største og viktigste palestinske flyktningleiren i Libanon, rett i utkanten av den historiske byen Saida.

Det sies at leiren har rundt 75 000 innbyggere. Som ikke uten grunn kalles Ein el-Hilweh – «diasporaens hovedstad». Mens palestinerne på Vestbredden og i Gaza lever under israelsk okkupasjon, har de rundt 200 000 flyktningene i de tolv FN-registrerte palestinske leirene i Libanon et unikt indre sjølstyre. De diskrimineres kraftig i det libanesiske samfunnet, både politisk, kulturelt og økonomisk, men i leirene lever de sitt eget liv, de fleste i fattigdom, noen få i rikdom. Libanesiske soldater og politifolk kan i prinsippet ikke ta seg inn i disse områdene, og dermed har palestinerne makta sjøl – på godt og vondt.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?