Rapport fra språkparadiset

Dels reisebok, dels språkbok og dels mye annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Dette noe sære prosjektet». Forfatterne kunne valgt kraftigere synonymer. Lingvist Åshild Næss reiser til Reef-øyene i Stillehavet for å studere språket äiwoo, et av 60 språk som snakkes på Salomonøyene. Med seg på turen har hun sin far, forfatteren Atle Næss. Han blir presentert for lokalbefolkningen som datterbeskytter, selv om hun har langt mer erfaring med omgivelsene. «Hvis noe alvorlig skulle skje med faren min (...) så kommer jeg aldri til å tilgi meg selv», skriver hun. Han er nok egentlig litt til overs, stakkars, men dette moderne rollebyttet bidrar til å forsterke kontrastene til det mannsdominerte øysamfunnet. Legg til at dette ikke er boka for dem som får et medlidende ansiktsuttrykk når noen presenterer seg som lingvist, «men heller lyser opp og begynner å snakke om flertall på indonesisk». Ja, dette er boka for alle som «egentlig syntes tysk grammatikk var ganske morsomt». Målgruppa er altså like sær som prosjektet.

!xóõ

De færreste trenger en guidebok til Reef-øyene og folk flest bryr seg ikke om å vite at effektive språk har 40 fonemer med en viss overvekt av konsonanter, mens !xóõ har 122 konsonanter (ubykhisk har bare to vokaler, men hele 73 konsonanter). Når dette likevel er ei bok som fortjener flere enn en håndfull lesere, skyldes det de pussige anekdotene fra oppholdet og en del nyttig faktainformasjon om noen av verdens 6000 språk. For eksempel at 80 prosent av ordene i en engelsk ordbok er lånord. At norsk er et vel så rikt språk som engelsk (Webster\'s Dictionary har 250 000 ord, «Norsk ordbok» - som blir ferdig i 2014 - vil ha cirka 300 000 ord). Og at inuittene på Grønland bare har fire ord for snø, ikke tusen millioner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer