Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rapport slår tilbake mot NRK-kritikerne

Hevder statskanalen ikke ødelegger mediemangfoldet.

FORNØYD NRK-SJEF: Thor Gjermund Eriksen mener den nye rapporten bekrefter det han og NRK lenge har ment - at statskanalen bidrar til å styrke mediemangfoldet i Norge, ikke svekke det.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNØYD NRK-SJEF: Thor Gjermund Eriksen mener den nye rapporten bekrefter det han og NRK lenge har ment - at statskanalen bidrar til å styrke mediemangfoldet i Norge, ikke svekke det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rapport av Samfunns- og næringsforskning slår fast at NRKs nettsatsing ikke er en trussel for andre nettmedier. Det er stikk i strid med en tidligere rapport fra Mediebedriftenes landsforening (MBL), hvor en rekke bekymringsmeldinger fra det private medielandskapet ble lagt fram.

Spørsmålet den nyeste rapporten adresserer er om NRK.no gjør det vanskeligere for andre medier å tjene penger på nett, og om lisensfinansierte NRK dermed er med på å svekke mediebildet i Norge.

Rapportens konklusjon er nei. 

P4-sjef Trygve Rønningen vil ikke være med på at dette er et slag i trynet på de kommersielle kreftene som ønsker å begrense NRKs størrelse. 

- Jeg leser ikke rapporten slik. Den reflekterer over NRKS videre utvikling og om hvorvidt det er et problem om NRK fortsetter utviklingen sin. Såvidt jeg vet så er det ingen kommersielle aktører som mener NRK skal være vesentlig svekket fra idag - det er veien fra der vi står nå, med dagens NRK, som er det avgjørende for medielandskapet i Norge, sier den tidligere tv-programlederen. 

Sterkt, ikke enerådig Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har ikke lest mer enn konklusjonen i rapporten, men sier til Dagbladet at politikerne fremdeles må passe på NRKs videre vekst. 

- Det er generelt er viktig å være på vakt mot NRKs mulighet til å utvide sitt område, fordi de får 5,5 milliarder kroner utdelt hvert år fra oss alle, mens vi andre må gjøre det vi har råd til og se på inntektene vi kan klare å skaffe til veie, sier Stavrum.

I juni legges en egen NRK-melding fram for Stortinget. Her skal NRKs posisjon, mandat og finansiering opp til debatt. Stavrum understeker at de aller fleste ønsker et stort og sterkt NRK, også i framtida. 

- Det viktig at NRK ikke blir en gjøkunge, og at politikerne ikke bare utvider og utvider NRK. Det er stor oppslutning om et sterkt NRK, men jeg tror ingen er tjent med et enerådig NRK. Vi må ha en balanse, sier Stavrum.

Bekymra lokalaviser Dagbladet vet at mange av landets lokalaviser er bekymra for at NRKs gode posisjon på nett vil frata dem inntektsgrunnlaget. Generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA) sier til Aftenposten at framtidas mediebilde må ha reell konkurranse mellom mediehusene.

- De har uten tvil en viktig rolle i landet, og det er prinsipielt vanskelig å skulle avgrense redaktørens frihet. Samtidig må vi sørge for reell konkurranse. Hvilke anbefalinger vi har for å løse denne floken, hvis det finnes en løsning, blir et tema på møtet, sier Hetland.
Rapporten fra SNF foreslår en rekke tiltak for å sikre en balanse mellom statlige NRK og andre kommersielle medieaktører. Blant dem er NRK skal ha som mål å øke trafikken til andre nettsteder ved å bruke flere eksterne lenker. Rapporten mener også at NRK ikke bør ha som mål å bli størst mulig på nett.

NRK-Eriksen er fornøyd NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag formiddag, men kringkastingssjefen sier til Aftenposten at rapporten viser hvordan NRK styrker mediebildet i Norge.

- Jeg synes konklusjonene i denne rapporten gir ganske stor støtte for det vi har sagt tidligere, altså at NRK er opptatt av å bidra til et mediemangfold.

- Det viktigste for det norske demokratiet og publikum er at et godt medietilbud, og det synes jeg denne rapporten viser at NRK og de kommersielle sammen sørger for, sier Eriksen. 

Hele Norges coronakart