- Rapporten er et bestillingsverk

Uavhengige aktører raser mot rapport om bokbransjen.

Kraftige reaksjoner: Finansmagnat Trygve Hegnar kaller direktøren i Forleggerforeningen for en "propagandasentral for forlagene". Foto: Sveinung U. Ystad
Kraftige reaksjoner: Finansmagnat Trygve Hegnar kaller direktøren i Forleggerforeningen for en "propagandasentral for forlagene". Foto: Sveinung U. YstadVis mer

- Vi kan ikke se at eierskap påvirker markedsandelene, skrev Kristenn Einarsson, direktør i Den norske forleggerforening, i kronikken «Ingen stengte dører i norsk bokhandel» som nylig sto på trykk i Dagbladet.

Foreningen har gjennomført en undersøkelse for å finne ut hvordan den vertikale integrasjonen, der de tre største forlagene også eier distribusjonsleddene, påvirker bokbransjen.

På bakgrunn av funnene mener Einarsson at det ikke finnes grunnlag for å si at bokkonsern som eier både forlag og bokhandlere gir fortrinn for egne utgivelser.

Nå reagerer flere av de uavhengige bokaktørene.

- Svada og tåkelegging - Rapporten er et bestillingsverk, sier Trygve Hegnar, som nylig kjøpte seg inn i den uavhengige bokhandelkjeden Boklageret.

Finansmagnaten kaller Einarsson en «propagandasentral for forlagene».

- Noe må gjøres: Forlegger Arve Juritzen har en annen oppfatning av bransjen enn Kristenn Einarsson. Foto: Anders Grønneberg
- Noe må gjøres: Forlegger Arve Juritzen har en annen oppfatning av bransjen enn Kristenn Einarsson. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Han får betalt for å si dette. Det er bare svada og tåkelegging. Ingen kan bevise om Ark-ledelsen eksponerer bøkene fra forskjellige forlag likt eller ikke, sier Hegnar.

Arve Juritzen, forlegger i Juritzen forlag, er enig i at uttalelsene ikke speiler virkeligheten.

- Einarsson leser statistikken like blindt som fanden leste Bibelen. Vi som er uavhengige forleggere vet at verden dessverre ser helt annerledes ut. Vi alle opplever å bli påvirket av eierforholdet mellom forlagene og bokkjedene, sier han.

Problematisk system Ifølge Juritzen var bokhandlerforeningen og forleggerforeningen to motpoler som skapte balanse via forhandlinger. Nå mener forlagssjefen at styrene i foreningene stort sett består av de samme menneskene. En følge av dette er at fortjenesten er flyttet fra forlag til bokhandel og distribusjon.

- Bare de seks årene jeg har vært i bransjen har rabattene til butikkene, altså andelen av bokkrona butikkene sitter igjen med, økt fra 43 prosent til 60 prosent. Det er en voldsom vridning av hvem som sitter igjen med hva. Og dette har skjedd mens foreningene sitter og er enige med hverandre.

Juritzen mener noe må gjøres for å gjenopprette maktbalansen.

- Problemet er at man hele tida blander børs og katedral. Det viktigste nå er å få en debatt som er splitta, med det næringspolitiske og det kulturpolitiske hver for seg. Først da kan vi få en god diskusjon.

Ønsker faktabasert debatt Einarsson sier foreningen ønsket å legge frem dataene for å gjøre debatten faktabasert.

- Hegnar og Juritzen kommer med påstander uten å bidra med nye fakta. Vi kommer oss ikke noe videre i denne diskusjonen med den type innspill. Denne undersøkelsen er det beste måleinstrumentet vi har funnet frem til for å kunne vurdere om eierforholdene påvirker det som velges ut i bokhandlene - om noen har andre forslag, hadde det vært fint om de kom på banen med dem, sier han.

Vekker reaksjoner: I kronikken kommenterte Einarsson funnene til Forleggerforeningen. Foto: Faksimile
Vekker reaksjoner: I kronikken kommenterte Einarsson funnene til Forleggerforeningen. Foto: Faksimile Vis mer