LEDER

Rapporten gir ikke nok svar

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I GÅR KOM RAPPORTEN om terrorangrepet mot gassinstallasjonene i In Amenas i Algerie. Den er skrevet av eksterne granskere, men på oppdrag fra Statoils styre. Granskingen har vært ledet av den tidligere generalen og sjefen for forsvarets etterretningstjeneste, Tore Hagen. Han var også medlem av 22. juli-kommisjonen. Hagen framla en rapport med klar kritikk av Statoils sikkerhetsarbeid og med en rekke forslag til forbedringer. Det er likevel en avgrenset gransking som er foretatt. Rapporten tar ikke opp spørsmål som gjelder ansvaret for den sviktende sikkerheten. Den vurderer heller ikke Statoils strategi eller framtidige utenlandsengasjementer. Slike spørsmål var ikke med i mandatet.

HOVEDKONKLUSJONENE er uansett alvorlige. De samlede indre og ytre sikkerhetstiltakene sviktet da ytterliggående islamister angrep gassanlegget der Statoil er deleier. 40 ansatte på anlegget ble drept, blant dem fem norske. Rapporten konkluderer også med at verken Statoil eller samarbeidsselskapet som drev anlegget, kunne ha forhindret angrepet. Likevel peker rapporten på at selskapene baserte seg for mye på beskyttelsen fra de militære vaktene. De mange urovekkende hendelsene i området i perioden før angrepet, burde også fått alarmen til å gå hos Statoil og samarbeidspartnere. Statoils krisehåndtering får ellers et godt skussmål.

GRANSKERNE ER KRITISKE til hvordan Statoil har tilnærmet seg sikkerhetsarbeidet, og sier det må styrkes og omorganiseres i betydelig grad. Det mangler helhet, ledelsesoppmerksomhet og en fungerende organisasjon. Konsernsjef Helge Lund var i går opptatt av å understreke at arbeidet med slike forbedringer er satt i gang.

DET ER LITEN GRUNN til å tvile på at Statoil ikke vil ta kritikken på alvor og skjerpe sikkerhetsarbeidet. Feilene som er begått er heller ikke av en slik karakter at det er naturlig å kreve at styreleder eller konsernsjef trekker seg. Spørsmålet er hvor dypt selskapet vil gå i sin selvransakelse og sine reformer. Det er bekymringsfullt at granskingen er så avgrenset. Sikkerhet og risiko handler om langt mer enn direkte trusler som kan ramme Statoils medarbeidere. Selskapets strategi og satsing i ustabile regimer med autoritære politiske systemer, er i seg selv en sikkerhetsrisiko. Rapporten må ikke brukes til å begrave slike spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer