KOMMENTARER

Klimarisiko:

Rapporten som bør endre debatten om klima og norsk politikk for alltid

Klimarisiko høres kanskje luftig ut. Men klimarisikoutvalgets rapport tar klimakrisa ned på jorda. Den bør være julas hjemmelekse for norske politikere.

Rapporten som bør endre debatten om klima og norsk politikk for alltid
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Om de enda ikke har lest den, er det fristende å sende norske politikere på juleferie med høstens rapport fra FNs klimapanel som hjemmelekse. Rapporten som har undersøkt forskjellen mellom å nå halvannengradsmålet og togradersmålet, har på nytt understreket viktigheten av klimaarbeidet.

Men om døde korallrev og smeltende innlandsis skulle føles langt borte for politikerne, fikk de denne uka et høyaktuelt alternativ. Det såkalte Klimarisikoutvalget leverte onsdag sin rapport til finansminister Siv Jensen.

Rapporten er ingen smørbrødliste av tiltak. Isteden skildrer den hva det vil bety å lykkes og å ikke lykkes i klimaarbeidet, og hvilke prinsipper som bør ligge til grunn når vi skal håndtere det som nå er blitt kjent som klimarisiko.

Men først, hva er klimarisiko? Risiko handler dypest sett om usikkerhet. Og klimaendringene innebærer ikke bare skadelige konsekvenser, men også stor, stor usikkerhet.

Nei, ikke usikkerhet rundt om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Men usikkerhet rundt hvor store konsekvensene blir, rundt hvilke tiltak som vil innføres for å begrense klimaendringene, og rundt når vi vil gjennomføre tiltakene. Det handler altså både om konsekvensene av framtidig klimapolitikk og framtidige klimaendringer. La oss kalle det «klimaframtida».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer