Rar og retro

Flere enn meg har etterlyst en fornyelse av norsk krim. Ingar Johnsruds «Gudmoren» lover godt for framtida.

SÆREGEN: Etter noen titalls siders lesning ble anmelder så begeistret over Johnsruds originalitet at hun tenkte, jøss, hvem er denne fyren. Foto: Tine Poppe
SÆREGEN: Etter noen titalls siders lesning ble anmelder så begeistret over Johnsruds originalitet at hun tenkte, jøss, hvem er denne fyren. Foto: Tine Poppe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en forsoffen koie ved en nedlagt gruve i den stusslige vestlandsbygda Vike gjør lensmann Leif et grufullt funn. Den gamle alkisen og småtjuven Ringo dingler illeluktende i et tau fra en bjelke i taket. Under senga finner Leif en pose stappfull av penger. Leif og hans iherdige betjent Tobias, «høy og mager som en vindskeiv osp», konkluderer med at det er selvmord.

Slik åpner Ingar Johnsrud sin gammelmodig sjarmerende, språklig oppfinnsomme og blodige krim «Gudmoren». Akkurat med tittelen kunne forfatter og forlag vært mer originale. Den er identisk med Hanne Kristin Rohdes «Gudmoren» fra 2016. Men selve fortellingen er både i tema, stil og tone noe helt for seg selv.

Den er lagt i munnen på Ringos datter Stella. Hun møter vi første gang idet noen medfanger denger hodet hennes i vasken på et kvinnefengsel. Der sitter hun inne for heroinbeslag. Nå slipper hun ut av fengselet for å være med på sin fars begravelse. Stella hater faren. Hun så ham sist da han tjuefem år tidligere ble ført inn i en politibil, siktet for å være skyld i sin kone og Stellas mors tragiske død. Stella reiser tilbake til hjembygda for å hente en mystisk arv som Ringo skal ha etterlatt henne. Planen er å bli lovlydig og kokk. Det skal vise seg å være svært komplisert i denne gammeldagse kjeltringromanen, som befolker noen av de mest usannsynlige skikkelser jeg har møtt i norsk samtidskrim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer