FOR DEN NYTENKENDE TURIST: Det finnes en reisehåndbok for alle. Også for medisinske turister og de som nærer en spesiell interesse for ihjelkjørte dyr.
FOR DEN NYTENKENDE TURIST: Det finnes en reisehåndbok for alle. Også for medisinske turister og de som nærer en spesiell interesse for ihjelkjørte dyr.Vis mer

Rare reiser og sære severdigheter

Verdens mest eksentriske reisehåndbøker sender deg til sykehus i Hanoi og vannslangefabrikker i Ohio.

||| Sommeren er høysesong for reisehåndbøker. En av verdens største online markedsplasser for brukte bøker kåret i den forbindelse de ti særeste guidebøkene.

Topp 10-listen over aparte reisehåndbøker utarbeidet av den store internasjonale nettbokhandelen AbeBooks utpekte tittelen «Travel by Cargo Ship» som den aller mest eksentriske.

Guideboka ble i mange år jevnlig oppdatert, men er i dag dessverre gått ut av produksjon. Boka beskriver over 120 reiseruter med alle typer fraktfartøy til 300 destinasjoner rundt om i verden, og inkluderer også de ulike skipenes fasiliteter om bord, fra svømmebasseng til bordtennis.

De fleste av de nominerte er guidebøker til sære former for nisjeturisme. På andreplass finner vi «Other People's Business: A Guidebook to 87 Company and Industrial Tours in and Near Ohio», som tar for seg reisetips til stålfabrikker i Cleveland og gruverelaterte virksomheter i det amerikanske rustbeltets hjerte. Hvorfor ikke planlegge neste ferie rundt et besøk hos vannslangefabrikken Continental Hose, eller hos Encor-Arundale, Amerikas fremste lofilterprodusent?

«The Complete Medical Tourist» av britiske David Hancock havner på listas tredjeplass. Denne boka guider deg for eksempel til de beste og billigste hofteoperasjonene i Hanoi.

Hancock klarer å sette dagens medisinske turismen inn i et historisk perspektiv. Medisinsk turisme er faktisk et flere tusen år gammelt fenomen. De gamle grekerne forsto dette særdeles godt og fikk pilegrimer fra hele Middelhavsområdet til å valfarte til den helende guden Asklepios ved Epidaurus. I romertiden trakk den engelske byen Bath til seg horder av helseturister fra hele Romerriket. Og på 1800-tallet stimlet den europeiske overklassen seg rundt legende vannhull over hele kontinentet, og dette var begynnelsen på våre moderne spa.

En av forutsetningene for helseturismens utbredelse til den vestlige middelklassen er den voldsomme ekspansjonen av lavprisflyselskap. I dag er nesten ingen destinasjon på jordkloden utenfor rekkevidde for den vanlige vestlige borger.

India seiler etter hvert opp som den store destinasjonen for helseturisme. Landets største operatør i bransjen, Apollo Hospital Enterprises, har i dag 37 sykehus over hele subkontinentet, med til sammen 7000 sengeplasser.

Boka er svært aktuell. Medisinsk turisme er en av verdens raskest voksende industrier på verdensbasis. Når det gjelder de fleste typer behandlinger for alvorlige helseproblemer er vel heldigvis boka relativt uaktuell for de fleste nordmenn, siden vårt helsevesen ikke tar seg nevneverdig betalt for slike tjenester. Men mange nordmenn vil nok etter hvert se seg lei av lange ventelister og romdeling og la seg lokke av bedre service i rekonvalesensperioden i private suiter på luksushoteller med havutsikt og én-til-én-bemanning. Den norske dentalturismen til Baltikum, Polen og Ungarn er godt i gang, så boka har nok et potensielt marked i Norge også.

Eller hvorfor ikke lese «Round Ireland with a Fridge» av Tony Hawks, som vel egentlig ikke kvalifiserer til reisehåndbok per se. Den er mer en slags bisarr utgave av Bill Bryson. Hovedgrunnen til å lese boka er bildet den gir av irenes sjarmerende særegenheter, men hvis du skulle føle et sug etter en haiketur rundt smaragdøya med en stor hvitevare på slep, kan du sikkert plukke opp en del nyttige tips også.

Du har sikkert av og til lurt på hva den flate, blodige pelsdotten du nettopp kjørte over egentlig var for slags dyr. Hvis dette plager deg ofte, eventuelt hvis du kunne tenke deg å bruke en hel ferietur til å obdusere overkjørte dyrelik på amerikanske highwayer, er «Flattened Fauna: A Field Guide to Common Animals of Roads, Streets, and Highways» av Roger M. Knutson verdt å sjekke. Den tar bare for seg nordamerikansk roadkill, men boka kan også ha en viss overføringsverdi til europeiske forhold.

Guideboka gir et overblikk over veifaunaens historie og sannsynlige framtid, og med egne kapitler for artsbestemmelse av overkjørte slanger, reptiler og amfibier (med et eget underkapittel om flate alligatorer), og til slutt pattedyr, fungerer den utmerket som en veiledning til alle de millioner av fremmedgjorte mennesker som sjelden ser et vilt dyr som ikke er flatet ut av dusinvis av kjøretøy foran dem og stekt av sola til en ugjenkjennelig veipizza med pels- eller fjærfyll.

Boka inneholder en rekke nyttige verktøy for å skille et knust ekorn fra ei flat rotte, og det du trodde var en grevling fra en overvalset vaskebjørn.

Knutson formidler en positiv holdning til et fenomen som de fleste bilister rynker på nesen av. Forfatterens mål er å gjøre observasjonen og identifiseringen av dette stasjonære dyrelivet tilgjengelig for enhver som reiser langs USAs endeløse nett av veier.

Asfaltfaunaen gjør det mulig for alle å oppleve det nordamerikanske dyrelivet i et habitat som er svært tilgjengelig, påpeker Knutson. De lange familiebilturene, en gang en prøve på foreldretålmodighet og oppfinnsomhet, kan nå bli like spennende som et besøk i Serengeti, ifølge Knutson. Loggboka til en roadkill-entusiast i California avslørte 9 reptiler, 58 fugler og 161 pattedyr på en 75 mil lang biltur. Den gjeldende verdensrekorden for endagsobservasjon av pattedyr-roadkill er fra 1933, nær Boise, Idaho, med 598 kaniner langs en 80 kilometer lang tofelts asfaltvei.

Knutsons bok er til tider herlig kynisk med sitatvennlige setninger som denne: Veifaunaen avhenger fullstendig av rekruttering snarere enn reproduksjon for sin «overlevelse».

AbeBooks' liste over eiendommelige reisehåndbøker er på ingen måte uttømmende. Listas kanskje største svakhet er at ingen eldre titler er tatt med. For eksempel burde den engelske evangelisten Mrs. Favell Lee Mortimers eksentriske beskrivelser av fjerne himmelstrøk fra midten av 1800-tallet i verker som «Near Home, or, The Countries of Europe Described» og «Far Off » definitivt vært med.

Mrs Favell Lee Mortimers prosjekt var ambisiøst. Hun skulle skrive en guidebok som dekket alle verdens nasjoner. Det var bare tre problemer: Hun hadde aldri satt sin fot utenfor Shropshire. Hun var fryktelig desinformert om omtrent samtlige temaer hun viet oppmerksomhet. Og hun var usedvanlig fordomsfull overfor utlendinger.

Resultatet ble en rekke ufrivillig komiske mesterverk. Her er et par talende sitater: «Skoler i Kina er ganske like de tyrkiske, de passer bedre for papegøyer enn for barn.» «Franskmenn liker å være smarte, men er ikke særlig renslige.»

Uansett hvilken type kjøkkenutstyr du velger å slepe på, uansett hvilke døde dyr du legger merke til på asfalten og uansett hvilken type farkost du planlegger å reise med: God tur!