- Rart å sitte naken

Serieskaperen bak «Watchmen», Damon Lindelof, liker å lage TV folk ikke forstår. Blant annet med en bisarr scene med en naken Jeremy Irons (71).

RIKT UNIVERS: Skaperen av «Lost» har gitt tegneserienes «Citizen Kane» en oppfølger for vår tid, mener Dagbladets anmelder. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den nye «Watchmen»-serien på HBO tar utgangspunkt i de klassiske grafiske romanene med samme navn, som ble laget av Alan Moore og Dave Gibbons på 1980-tallet.

Den gangen handlet bøkene om et alternativt USA hvor Richard Nixon fortsatt var president, og den store frykten var en atomkrig. Den nye serien er satt til et alternativt USA i 2019, og kan virke uhyggelig aktuell.

- Da vi besluttet å plassere serien i 2019, måtte vi besvare spørsmålet: Hva er det kulturelle øyeblikket i USA akkurat nå? Hva skaper frykt? Svaret for meg var utvilsomt rasisme og mistro mot autoriteter. Ikke bare politiet, men også de øverste lagene av offentlige myndigheter. Dersom folk vi gir ansvaret for å håndheve loven, beslutter at loven ikke gjelder for dem, gjør det dem til vigilanter, som kan gjøre hva de vil, forklarer Lindelof til Dagbladet der han sitter og møter verdenspressen i toppetasjen på fasjonable Gramercy Park Hotel i New York.

Liker best

Lindelof er selv en stor fan av de originale bøkene og forteller at han - foruten de tunge temaene - har forsøkt å bevare noe av den absurde kvaliteten i dem. I løpet av episodene blir seerne utsatt for en rekke ulike sjangre. Noe er en svart-hvitt-film fra 1920-tallet. Noe blir en musikal. Så dukker Jeremy Irons opp naken. Mer om det seinere.

VIKTIG TEMA: Serieskaper Damon Lindelof mener den nye «Watchmen»-serien går rett inn i aktuelle temaer. - I dag, særlig i dette landet, er det ikke noe større tema enn rasisme og politivold, sier han. Her sammen med hovedrolleinnehaver Regina King på settet. Foto: HBO
VIKTIG TEMA: Serieskaper Damon Lindelof mener den nye «Watchmen»-serien går rett inn i aktuelle temaer. - I dag, særlig i dette landet, er det ikke noe større tema enn rasisme og politivold, sier han. Her sammen med hovedrolleinnehaver Regina King på settet. Foto: HBO Vis mer

-Jeg lager alltid TV som publikum ikke forstår. Det er den type historiefortelling jeg liker best, den som trekker folk inn i en verden hvor de ikke kjenner reglene ennå, og så må de finne ut av det etter hvert. Slik er livet også. Vi må gjøre det om og om igjen. Det finnes ingen bruksanvisning. Du må finne ut av ting på egenhånd, eller gjennom et fellesskap, sier Lindelof.

Han mener det å se den første episoden av den nye serien vekker mange spørsmål.

- Du vet at én av hovedpersonene er blitt drept. Du vil vite hvorfor. Du vil vite hvorfor politiet går med masker. Du vil vite hvorfor politiet ikke får bruke våpen. Du vil vite mange ting. I løpet av de ni episodene får du svar på dette, lover Lindelof.

«Watchmen»

  • «Watchmen» er en ny superheltserie på HBO skapt av Damon Lindelof med premiere 20. oktober.
  • Basert på de tolv originale grafiske romanene publisert på 1980-tallet, men handlingen er nå plassert i 2019.
  • Blant skuespillerne er Regina King, Don Johnson, Jeremy Irons og Jean Smart.
  • Kilde: HBO

Påvirket «Lost»

Han forteller også hvordan de originale «Watchman-bøkene» påvirket ham da han laget «Lost».

- De påvirket meg på så mange måter. I nesten hvert nummer av «Watchmen» ble mye sett fra perspektivet til én av rollefigurene i gruppa. Det samme gjorde vi i «Lost». Vi brukte dessuten ikke-lineær historiefortelling hvor vi hoppet fram og tilbake i tid og blandet sjangre, forklarer Lindelof.

Oscar-vinner Regina King har hovedrollen, som den svært selvstendige, tidligere politietterforskeren Angela Abar.

HAR HOVEDROLLEN: Oscar-vinner Regina King spiller den tidligere politietterforskeren Angela Abar. Foto: HBO
HAR HOVEDROLLEN: Oscar-vinner Regina King spiller den tidligere politietterforskeren Angela Abar. Foto: HBO Vis mer

- Mange av oss lurer på hva som skjer med en atlet som ødelegger akilleshælen. Hvordan kommer han seg tilbake? Eller hva med trommeslageren i Def Leppard, som mister armen, men som finner en annen måte å gjøre det på. Min rollefigurs versjon av dette, er at ingen skal vite hva hun gjør, men hun kan fortsette å beskytte dem, forklarer King til Dagbladet.

Selv hadde hun ikke noe forhold til de originale grafiske romanene.

- Dette er en av de få gangene i karrieren min hvor jeg får spørsmålet: Hva vil du at folk skal få ut av det? Og svaret mitt er: Jeg vil at de skal få sine individuelle opplevelser. Jeg tror det eneste de kanskje kommer til å ha felles, er at dette var mye å ta inn, forklarer King.

Den verste rasevolden

Serien er plassert i et alternativt Tulsa i Oklahoma i 2019, men går også helt tilbake til raseopptøyene og massakren, som fant sted der i 1921. Den gangen angrep hvite beboere svarte beboere og deres bedrifter i Greenwood-området.

På den tida var dette det mest velstående afroamerikanske nabolaget i USA og ble kalt Black Wall Street. Opptøyene er blitt omtalt som det verste enkeltstående tilfellet av rasevold i amerikansk histore. 35 kvartaler ble ødelagt. 800 personer havnet på sykehus. og trolig ble mellom 100 og 300 personer drept.

- Spørsmålet ble hvordan kan vi underholde samtidig som vi angriper så aktuelle og alvorlige temaer. I dag, særlig i dette landet, er det ikke noe større tema enn rasisme og politivold. Ved å ta utgangspunkt i den historiske hendelsen med Black Wall Street, er det også en påminnelse om hvor langt vi ikke har kommet. Eller hvor mye vi har bestemt oss for å omskrive historien, sier King.

Selv beskriver Lindelof det kulturelle øyeblikket vi befinner oss i som farlig.

- Vi er i et kulturelt øyeblikk hvor nåla står på rødt. Ideen om å ha en anstendig debatt, er borte. Nå handler alt om korte tvittermeldinger med store bokstaver. Vi går inn i disse interaksjonene med nevene knyttet, klare til å slåss. Vi er alle veldig anspente. Det er et veldig komplisert og farlig sted, sier Lindelof og legger til:

- Selv om det høres veldig politisk korrekt ut, så mener jeg det er sant: Vi må alle lytte mer.

- Rart å sitte naken

Den britiske hollywoodstjernen Jeremy Irons (71) bidrar til seriens absurde kvaliteter. Han spiller rollen som Ozymandias, en svært intelligent og eksentrisk britisk adelsmann, som opptrer på et isolert sted helt adskilt fra resten av historien.

VETERAN: Den britiske skuespilleren Jeremy Irons spiller en eksentrisk britisk adelsmann i serien. Foto: HBO
VETERAN: Den britiske skuespilleren Jeremy Irons spiller en eksentrisk britisk adelsmann i serien. Foto: HBO Vis mer

I en av de første scenene sitter han naken og skriver på et skuespill, mens han blir massert av sine to hjelpere.

- De sa til meg at jeg enten kunne sitte i slåbrok eller naken. Jeg tenkte at det er ganske rart å sitte naken. Og det gjør det umiddelbart klart at de to andre personene ikke betyr noenting for ham. Jeg gjør det som trengs for rollefiguren. Rollefiguren har noen interessante, gåtefulle og bisarre kvaliteter, sier Irons og smiler.

Selv hadde han aldri hørt om «Watchmen» før han ble overtalt av Lindelof til å spille rollen, forklarer han til Dagbladet. Men dette er ikke hans første rolle i et de populære superheltfranchisene fra de siste åra. I 2016 spilte Irons i storfilmen «Batman v Superman: Dawn of Justice»

- Det pleide å være westernfilmer som var det store. Nå er det superhelter. Jeg tror det har noe med at folk som bor i byer har et ønske om å flykte fra kjedsomheten i livene sine og forestille seg selv som mennesker med ubegrensete evner. Det blir interessant å se hvor lenge denne trenden fortsetter. Og denne serien har definitivt mer kjøtt på beinet enn mange andre i samme sjanger.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer