Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Rase-Robinson» skaper bråk

Deltakerne deles inn etter hudfarge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14. september starter en ny sesong med «Robinson» («Survivor» på engelsk) opp i USA. Og denne gangen har realityshowet tatt en ny vending: Deltakerne skal deles inn i grupper etter hudfarge.

Slikt blir det gjerne bråk av. Politikere og religiøse talspersoner i USA ber nå om boikott av serien.

- Ideen om en konkurranse mellom folk av ulikt etnisk opphav er vanvittig. Hvordan kan noen være så desperate etter seertall, sier demokraten John Liu fra New York til Houston Chronicle.

- Ikke rasistisk

Liu og flere andre politikere var tirsdag samlet for å protestere utenfor hovedkvarteret til CBS. Flere av dem går nå sammen om et brev som skal sendes til General Motors og andre av programmets sponsorer, i et forsøk på å få dem til å trekke seg.

Programleder Mark Burnett stilte på en pressekonferanse for internettshowet «Gold Rush» i går, men spørsmålene fra journalistene dreide seg nesten bare om «Survivor».

Burnett mener det er helt uproblematisk at serien får en ny vri, og at protestene bygger på misforståelser om hvordan konseptet fungerer.

- Når vi plasserer deltakerne i stammer, må de stemme ut andre med samme hudfarge. Dermed er det ikke rasistisk i det hele tatt, sa han ifølge Variety.

KAMP MELLOM FOLKESLAGENE: Deltakerne i «Survivor» skal deles inn i grupper etter hudfarge. Så skal de konkurrere mot hverandre. FOTO: PROMO
KAMP MELLOM FOLKESLAGENE: Deltakerne i «Survivor» skal deles inn i grupper etter hudfarge. Så skal de konkurrere mot hverandre. FOTO: PROMO Vis mer

Hvite favoritter

Flere bettingsider på nettet tilbyr nå odds etter hvem de mener har størst sjanse til å vinne realityprogrammet. De hvite har lavest odds, mens afroamerikanerne blir vurdert som de største outsiderne.

Programlederen tror flere av kritikerne aldri har sett programmet.

- Utrolig mange mennesker har valgt å kommentere denne saken, og flere av dem har innrømmet at de aldri har sett «Survivor».

Burnett håper at programmet kan bidra til å bryte ned tabuene rundt hudfarge i USA.

FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: «Survivor»-produsent Mark Burnett skjønner ikke hvorfor folk lar seg irritere.