Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rasende «Anno»-deltaker: - Er det meg du vil ta bilde av, Hege Storhaug?

Christian Olowo mener HRS' fotoprosjekt er hårreisende.

- HÅRREISENDE: Christian Olowo fra Bergen er ateist, har norsk mor og nigeriansk far, og reagerer sterkt på fotoprosjektet som til Human Rights Service (HRS). Foto: NRK
- HÅRREISENDE: Christian Olowo fra Bergen er ateist, har norsk mor og nigeriansk far, og reagerer sterkt på fotoprosjektet som til Human Rights Service (HRS). Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En av grunnene til at jeg var med i «Anno», var at jeg ville vise Norge at det finnes nordmenn med annen hudfarge enn hvit. Hege Storhaug har ikke ordrett sagt at fargede mennesker skal avbildes, men hvordan finner du en muslim i Norge, spør prosjektutvikler Christian Olowo (37).

Olowo er ateist, har norsk mor og nigeriansk far, og reagerer sterkt på fotoprosjektet som organisasjonen Human Rights Service (HRS) satte i gang søndag.

- Hårreisende

- Skal du ta bilde av en muslim er det ikke så mye annet å gå etter enn hudfarge, fortsetter bergenseren og deltakeren i årets utgave av det populære NRK-programmet «Anno».

HRS, med forfatteren og journalisten Hege Storhaug i spissen, vil at rights.no-leserne sender inn bidrag som dokumenterer islams kulturelle utvikling og tilstedeværelse i Norge.

HRS ber altså ikke direkte om bilder av muslimer, men Storhaug publiserte imidlertid et bilde av kvinner i religiøse plagg som et godt eksempel på bilder de ønsker å få tilsendt av leserne for publisering.

OMSTRIDT PROSJEKT: Faksimile fra Rights.no
OMSTRIDT PROSJEKT: Faksimile fra Rights.no Vis mer

Kjenner du til kvinnene som er avbildet på Tøyen? Da ønsker Dagbladet å komme i kontakt med deg. Send en e-post til kli@dagbladet.no.

- Det er hårreisende, og har ingenting i et demokratisk land å gjøre. Jeg tenker særlig på våre nye landsmenn som skal integrere seg. Når de leser sånt tenker de at de ikke hører hjemme her, og det er livsfarlig med tanke på radikalisering, mener Olowo overfor Dagbladet.

HRS får årlig 1,8 millioner kroner i statsstøtte fra Integrerings og mangfoldsdirektoratet, et tilskudd 37-åringen, i likhet med flere, mener de bør miste.

- Fremmedgjøring bygger opp det samme hatet, uansett om du er nazist eller islamist. Skal man samle Norge må vi gjøre det stikk motsatte. Det er farlig å føle seg fremmed i et eget land, sier han.

KRITISK: Christian Olowo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Christian Olowo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Støttet Storhaug

Høyre-politiker Mahmoud Farahmand (38) er styreleder i organisasjonen LIM, som står for Likestilling, integrering, mangfold.

Han har tidligere støttet Hege Storhaug, fordi hun har tatt opp temaer som æresdrap, religiøse mørkekrefter og muslimske kvinners kamp for menneskerettigheter. Farahmand er selv motstander av hijab, men han reagerer sterkt på fotoprosjektet.

- Jeg skjønner ikke intensjonen. HRS beveger seg lenger og lenger unna det som var den gode starten, sier Farahmand.

Han mener prosjektet vil forsterke negative stereotyper.

«MUSLIM LIGHT»: Mahmoud Farahmand (H), styreleder i LIM. Foto: NTB Scanpix
«MUSLIM LIGHT»: Mahmoud Farahmand (H), styreleder i LIM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva skjer hvis jeg tar ti bilder om dagen av fulle polakker på en brakke? Det vil skape et skjevt bilde, sier Farahmand.

«Muslim light»

Selv kom han til Norge som 8-åring. Alt han og familien eide var samlet i en søppelsekk, etter at de flyktet fra Ayatollah-regimet i Iran. Nå jobber han i konsulentfirmaet BDO, og har gjort kometkarriere i Telemark Høyre.

Farahmand sier han er «muslim light», eller like muslim som store deler av den norske befolkningen er kristne.

- Jeg tror at muslimer som meg, som bare er kulturelle muslimer, også vil rammes av dette. Det finnes muslimer i alle former og farger. Ikke bare kvinner med hijab og menn med skjegg, men sånne som meg, og jeg tror vi er i flertall, sier Farahmand.

Ber om handling

Stortingspolitiker Lene Vågslid er justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Hun mener at HRS kan bidra positivt til samfunnsdebatten, særlig når det gjelder kvinners rettigheter, men at organisasjonen denne gangen går for langt.

KRITISK: Lene Vågslid (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Lene Vågslid (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- HRS-prosjektet er forkastelig, skummelt og alvorlig. Vi er vant til drøye ting fra den kanten, men dette kan være starten på forfølgelse, slik skal vi ikke ha det, sier Vågslid.

- At det i det hele tatt noen trenger å gjøre en vurdering på om HRS bør miste statsstøtten er oppsiktsvekkende. De får penger til å drive med integrering, støtten må fjernes og det må gjennomføres i statsbudsjettet som legges fram i høst, sier hun og sikter til uttalelsen fra justisdepartementet i går.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Hege Storhaug og Human Rights Service, samt gjort organisasjonen kjent med kritikken, men de svarer ikke på henvendelsene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!