Rasende dagbok

Midtøsten-rapport fra desillusjonert palestiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Da jeg leste teksten i Oslo-avtalen, følte jeg at alle årene med hardt arbeid for palestinernes juridiske sak hadde vært forgjeves,» skriver den palestinske advokaten Shehadeh i innledningen til sin tredje dagbok fra Ramallah.

En kalddusj for selvtilfredse nordmenn, som òg kan lese at plastløvene som kom opp etter Oslo-avtalen nå blir brukt som skjold mot israelerne.

Overgrep

Boka er skrevet i ukene etter den andre intifadaen i Palestina, som startet 29. mars 2002. Israelske soldater trengte seg inn i palestinske hjem, lik ble liggende og råtne, offentlige kontorer knust og fjortenåringer skutt fordi de skulle handle: uhyre frustrerende lesning, som enhver beretning om overgrep.

Som «dagbokslitteratur» er ikke dette spesielt godt. Her er mange gjentakelser, selvfølgeligheter og motsigelser, samtidig som Shehadeh forteller andres historier som om han selv var til stede. Men den tidligere menneskerettighetsforkjemperen er da heller ikke opptatt av litterær estetikk. Han er desillusjonert og rasende: på Sharon, den israelske regjeringen og på hæren, som indoktrinerer israelske unggutter til å tro at enhver palestiner er en potensiell selvmordsbomber.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.