Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision 2017

Rasende for at Russland skal sende Yuliya (27) til Eurovision

Yuliya Samoylova opptrådte på Krim i 2015. Det kan skape trøbbel for den russiske finalisten.

SYNGER FOR RUSSLAND: Yuliya Samoylova ble søndag annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Det er imidlertid ikke sikkert at hun slipper inn i vertslandet Ukraina, skal vi tro ukrainske politikere. Foto: Eurovision Song Contest
SYNGER FOR RUSSLAND: Yuliya Samoylova ble søndag annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Det er imidlertid ikke sikkert at hun slipper inn i vertslandet Ukraina, skal vi tro ukrainske politikere. Foto: Eurovision Song Contest Vis mer

(Dagbladet): Samoylova ble søndag annonsert som Russlands Eurovision-bidrag.

Finalen foregår i Kiev i mai, etter at den tatariske jazz-sangerinnen Jamala fra Ukraina vant i Stockholm i fjor.

Det er imidlertid ikke sikkert at Samoylova slipper inn i vertslandet.

Artisten sang nemlig på Krim i 2015, året etter at Russland annekterte halvøya som Ukraina mener er deres territorium.

27-åringen har selv bekreftet at sangoppdraget fant sted, skriver The Guardian.

«Kynisk» av Moskva

Billboard skriver at den ukrainske sikkerhetstjenesten ser nærmere på detaljene rundt artistens opptreden på Krim i 2015, noe som kan resultere i at Samoylova blir bannlyst fra Ukraina.

Det bekrefter Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin overfor det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Klimkin beskriver det å sende Samoylova til Eurovision-finalen som en provokasjon fra Russlands side, ifølge Billboard.

Aider Muzhdabayev, visedirektør for den krimtatariske TV-kanalen ATR, går så langt som å si at Samoylovas deltakelse er et «kynisk og umoralsk grep» av Moskva, skriver The Guardian.

Samoylova er ikke stemt fram av det russiske folk, slik prosessen er her hjemme, men er plukket ut som Russlands Eurovision-finalist av et internt utvalg ved den russiske TV-kanalen Channel 1, skriver Deutsche Welle.

Kontroversiell låt

Samoylova, som har sittet i rullestol siden barndommen på grunn av en mislykket polio-vaksinasjon, sier til nyhetsbyrået Interfax at hun ikke ofrer en tanke på hvorvidt hun kommer inn i Ukraina eller ei.

- Min jobb er å synge låta bra, og å forberede meg, sier 27-åringen, som skal framføre låta «Flame is Burning» i finalen.

Det oppsto Eurovision-kontrovers allerede i fjor, da ukrainske Jamala vant finalen med «1944». I låta synger artisten om Stalins tvangsdeportasjon av krimtatarene i 1944.

Mange tolket imidlertid låta som en kritikk av Russlands annektering av Krim 70 år seinere, noe som fikk russerne til å rase.

Den norske MGP-eksperten Morten Thomassen sa til Dagbladet i høst at han var usikker på om Russland i det hele tatt kom til å delta i årets Eurovision-finale.

- Det blir som om Tyskland skulle deltatt i en europeiske MGP-finale i Norge i 1947, to år etter krigen, uttalte Thomassen i september.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media