Rasende ironi om barbari

Utsøkt om sivilisasjonens barbari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Buskmannen er et vilt dyr med en vill sjel. Tamme hottentotter er falske skapninger. En god blanding (...), er en miks av buskmannskvinner og hottentotter.»Denne filosofisk-vitenskapelige betraktningen stammer fra en 1700-talls beretning gjort av Jacobus Coetzee. Han tok med seg seks av sine «tamme» hottentotter, og reiste på ekspedisjon innover i landet for å finne en ny stamme hottentotter med sin «hottentottintegritet» i behold. Han finner dem, benytter seg av deres gjestfrihet, og kommer tilbake noen år senere for å slakte dem ned.

Utstudert fiksjon

«Skumringsland» er skrevet i 1974, og er den sør-afrikanske nobelprisvinneren Coetzees første skjønnlitterære arbeid. Det er en fiksjon, men den er utlagt i et så gjennomført vitenskapelig språk, at vi lesere skal bli usikre. Noe som forsterker det groteske i den «opplyste» hvite manns nærmest dyriske betraktning av afrikanerne. En sivilisasjonstro som gjorde oss til guder i egne øyne: Som når ekspedisjonslederen skriver om sine «tamme» hottentotter at de er «Folk av begrenset intellekt og begrenset væren - de døde den dagen jeg slo dem ut av tankene.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer