Öde Nerdrum:

Raser: - Han er rasist

En håndball-kommentar fra Dagbladets sportskommentator fikk kunstner og reality-deltaker Öde Nerdrum til å se rødt. - Motbydelig, mener Nerdrum.

REAGERER: Kunstmaler og reality-deltaker Öde Nerdrum mener det er hans borgerplikt å reagere på det han kaller «marxistisk rasisme». Foto: Julie Brundtland
REAGERER: Kunstmaler og reality-deltaker Öde Nerdrum mener det er hans borgerplikt å reagere på det han kaller «marxistisk rasisme». Foto: Julie Brundtland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar søndag 19. desember skrev Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther om det norske håndballandslagets VM-seier.

Under tittelen «Siste hvite VM-gull!» mener han at sporten kan sette seg et enda høyere mål, nemlig å bedre speile mangfoldet av den norske befolkningen.

Kunstmaler og reality-deltaker Öde Nerdrum mener Sæthers utsagn er rasistiske.

Sosiale forskjeller

Sæther tar i kommentaren til orde for at kvinnehåndballen, og den norske idretten generelt, ikke er er godt nok representert av mennesker med minoritetsbakgrunn.

Han viser blant annet til kritikk Norges Håndballforbund har mottatt grunnet høye lisenser og forsikringer, og at for mye av disse pengene går til landslagene.

Sæther skriver videre om sosiale forskjeller som gjør det vanskeligere for jenter med innvandrerbakgrunn å satse på sporten, og at situasjonen har blitt såpass påfallende at det har blitt tema for samfunnsforskere.

- Tenk om det hadde vært omvendt

Kunstmaler og reality-deltaker Öde Nerdrum reagerte sterkt på Sæthers kommentar. Han kaller teksten «motbydelig» og «smakløs».

- Han er rasist, sier Nerdrum til Dagbladet.

- Jeg har lenge vært skeptisk til rasisme, men jeg har forståelse for at andre mener annerledes enn meg. Jeg ser det som min borgerplikt å reagere, sier Nerdrum.

Nerdrum mener Sæther fronter en «marxistisk rasisme» – en rasisme Nerdrum mener er sosialt akseptabel, fordi den retter seg mot de som er øverst i hierarkiet.

- Jeg ble overrasket over hvor direkte det var. Tenk om det hadde vært omvendt, sier Nerdrum.

Nerdrum mener Dagbladets kommentator «sjikanerer de nye mesterne for deres etnisitet».

- «Blendahvitt» er ikke noe mer smigrende uttrykk enn «kullsvart», mener Nerdrum, og fortsetter:

- Rasismen endrer alltid drakt. Det er vanskelig for mennesker å se det. Det er såkalt «innafor» å rakke ned på hvithet, noe som ikke gjør det mindre rasistisk. Vi hvite mennesker er mennesker vi også, sier han.

KOMMENTATOR: Esten O. Sæther stiller seg uforstående til kritikken til Öde Nerdrum. Foto: Dagbladet
KOMMENTATOR: Esten O. Sæther stiller seg uforstående til kritikken til Öde Nerdrum. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hans motiver er rasistiske

Nerdrum mener Sæther blander. Han mener klasseforskjeller er et relativt lite problem i Norge, og at fokus på klasse og rase bidrar til splittelse fremfor fokus på å «dømme hverandre etter våre handlinger, og intet annet».

- Jeg skjønner ikke hva målet til disse politisk korrekte rasistene er, sier Nerdrum.

Nerdrum mener det er synd at «denne type tenkning» har begynt å «infiltrere» sport – som ifølge ham har vært ledende på å se forbi etnisitet, religion og kjønn opp igjennom historien.

- Jeg er imidlertid ikke i tvil om at det norske laget er blitt valg ut, ikke fordi det er hvitt, men fordi de er flinkest. Seieren har bevist såpass, sier Nerdrum.

Han mener Sæther ikke har noen konkrete bevis for at landslaget har diskriminert minoriteter på veien mot seier.

- Dette avslører at hans motiver er rasistiske. Selv om en type rasisme er politisk korrekt er det ikke riktigere av den grunn. Rasisme er rasisme, mener Nerdrum.

- Har lite med rasisme å gjøre

Esten O. Sæther stiller seg uforstående til kritikken til Öde Nerdrum.

- Ingen har rakket ned på noen. Jeg vet ikke hva Öde Nerdrum har lest, men det kan ikke vært min kommentar, der jeg hyller håndballjentene for tidenes prestasjon i sporten, og ber om at sporten bruker denne flotte anledningen til å jobbe for at alle unge jenter får spille håndball, sier Esten O. Sæther til Dagbladet.

Til Dagbladet sier Sæther at han ønsker å sette fokuset på at norsk idrett generelt har et problem med at tenåringsjenter med minoritetsbakgrunn faller fra.

- At jeg ofte har påpekt den svakheten, har ingen ting å gjøre med rasisme. Dette er snakk om ulik kultur, der årsakene til det store frafallet er mange og løsningene ofte vanskelige. Men om vi sammen får med flere, også fra disse minioritetskulturene, er det utviltsomt en fordel for oss i majoritetsbefolkningen, sier Sæther.

Sæther påpeker at det bare er de sportslig beste som spiller på landslaget, og at han ikke har hevdet at noen blir diskriminert eller nedvurdert på bakgrunn av etnisiteten sin.

Han mener kommentaren ikke dreier seg om resultater i VM, men om resultater for fellesskapet.

- Om Öde Nedrum er så redd for dette mangfoldet i håndballsporten at han deler ut klistremerker om rasisme til de som jobber for en fargeblind idrett, er det hans problem. Ikke mitt eller Dagbladets. Men over tid gir den holdningen et tristere samfunn for oss alle, sier Sæther.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer