J.K. Rowling:

Raser etter aktivist-besøk

Fredag besøkte tre transaktivister en av eiendommene til J.K Rowling. Harry Potter-forfatteren raser mot besøket, selv om adressen lenge har vært offentlig kjent.

SLÅR TILBAKE: J.K. Rowling befinner seg igjen i ordkrig med transpersoner på internett. Her fra BAFTA-utdelingen i 2017. Foto: Paul Treadway / UPI / Shutterstock.
SLÅR TILBAKE: J.K. Rowling befinner seg igjen i ordkrig med transpersoner på internett. Her fra BAFTA-utdelingen i 2017. Foto: Paul Treadway / UPI / Shutterstock. Vis mer
Publisert

I forbindelse med en demonstrasjon om transpersoners rettigheter, besøkte tre aktivister en av eiendommene til J.K. Rowling. På Twitter publiserte de et bilde av seg selv foran inngangporten med bildeteksten «besøkte J.K. Rowlings hus».

Og mandag ettermiddag publiserte forfatteren en rekke tweets der hun hevder hun ble utsatt for «doxing» - en av mange hendelser som det siste året skal ha resultert i store mengder dødstrusler.

«Doxing» er et nyord som blir brukt om ufrivillig publisering av privat informasjon. Strategien har blitt en standard taktikk for trakassering, popularisert av brukere av nettforumet 4chan.

Flere påpeker imidlertid at flere av adressene til Rowlings eiendommer lenge har vært kjent for offentligheten. Bostedene har oppigjennom årene vært omtalt i nyhetsartikler, turistnettsider og på Wikipedia.

Flere Twitter-brukere skriver at man kan finne adressen hennes ved å skrive inn «J.K. Rowlings house» på Google Maps. Dette ser imidlertid ikke lenger ut til å være mulig, og gjelder ikke eiendommen aktivistene poserte foran.

Andre brukere påpeker at det er konteksten for publiseringen av bildet som er avgjørende for de sterke reaksjonene, selv om hun ikke har blitt «doxet».

«HEMMELIG» BARNEBOK: I et intervju med CNN avslører «Harry Potter»-forfatteren at hun har skrevet en barnebok som trolig aldri vil bli utgitt, men som kan leses på en kjole. Video: CNN Vis mer

Ber transbevegelsen slutte å trakassere

I tråden ber forfatteren aktivister om å slutte å trakassere henne og andre meningsmotstandere:

«Jeg har nå mottatt så mange dødstrusler at jeg kunne tapetsert veggene mine med dem, og jeg har ikke sluttet å uttale meg. Kanskje – og dette er bare et forslag – den beste måten å bevise at bevegelsen deres ikke er en trussel mot kvinner, er å slutte å forfølge, trakassere og true oss», skriver hun i en av Twitter-meldingene.

Omstridt

Rowling har siden i fjor vært mye omtalt i diskusjoner om transpersoners rettigheter.

Sommeren 2020 skapte hun mye oppmerksomhet, etter at hun publiserte en rekke Twitter-meldinger der hun mente transkvinner aldri vil kunne tilegne seg erfaringer som vil gjøre det riktig å omtale dem som kvinner.

Kritikere har siden omtalt henne med merkelappen «TERF» (trans-ekskluderende radikalfeminist).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer