Raser etter dogme-porno

Den danske filmen «Idiotene» snikvist på britisk tv.

(Dagbladet.no:) Lars von Triers kontroversielle film «Idiotene» ble ved midnatt mandag snikvist på «Channel 4» i Storbritannia. Det har satt victorianske sinner i kok, og kanalen skal nå granskes av det statlige tv-overvåkingsorganet Ofcom, melder Ekstra Bladet.

Dogmefilmen inneholder en gruppesex-scene, hvor det forekommer full penetrering.

- Channel 4 er tilsynelatende uten kontroll. Moralen smuldrer opp, og nå må det gjøres noe, formann i MediaWatch-UK, John Beyer, til Independent Online.

Slår tilbake

Det danske produksjonsselskapet tar kritikken med knusende ro.

- Dette er typisk engelskmennene. De er jo en del mer snerpete, sier Peter Aalbæk.- Men det er hykleri, for de er ikke særlig pene når det kommer til stykke. De har jo på seg gummiunderbukser, det har vi sett når britiske politikere har blitt avslørt, sier han.

Ikke sensurert i Norge

Dagbladets anmelder ga filmen terninkast to, da den kom på norske kinoer i 1998.

- USMAKELIG: Channel 4 skal nå granskes etter at de viste den danske filmen «Idiotene». Foto: ZENTROPA
- USMAKELIG: Channel 4 skal nå granskes etter at de viste den danske filmen «Idiotene». Foto: ZENTROPA Vis mer

«Gruppesex hører vel ikke til vanlig OBOS-aktivitet, men scenen er på ingen måte støtende. Filmen påkaller så visst undring, men knapt tennerskjærende sjokk,» skrev anmelderen om sex-scenen.

Filmtilsynet i Norge valgte å ikke sensurere filmen, selv om direktør Tom Løland trodde de omstridte scenen bare var laget for å provosere.

- Det er jo legitimt - og scenene er godt integrert i historien. Det sensasjonelle i vår avgjørelse er at vi tillater en film med gruppesex-scener, ikke selve scenen som vises, sa han til Dagbladet.

FOR STERK KOST: Det er mye nakenhet i filmen, og britene reagerte spesielt på en scene med gruppesex.
KONTROVERSIELL: Regissør Lars von Trier elsker å sjokkere.