Raser etter falskt naturkatastrofe-innslag i «Norske Talenter»: - Hjertet hoppet over et slag

Twitter-brukere reagerer sterkt etter at en verdensomspennende naturkatastrofe ble presentert i en falsk nyhetssending i kveldens «Norske Talenter»-finale.

(Dagbladet): Det var i forkant av dansekvartetten Aces Crews finaleframføring at «nyhetsinnslaget» ble vist på TV 2.

Etter at programleder Solveig Kloppen hadde introdusert gruppa fikk seerne presentert kanalens nyhetsvignett, før nyhetsanker Arill Riise var på plass i kjent posisjon.

- Det vi vet nå er at naturkatastrofe rammer store deler av verden. Vi i TV 2 Nyhetene sender så lenge vi kan, sa Riise.

- Alt vi kan si nå er: Ta vare på hverandre. Kom dere i sikkerhet.

Deretter gikk videoen av Riise i grått, før tv-bildet igjen viste «Norske Talenter»-studio, der de fire danserne framførte sitt nummer foran en skjerm som viste en by i flammer.

Raser mot TV2 Innslaget har fått Twitter til å koke. I den første halvtimen etter at innslaget ble sendt, har over 50 personer skrevet til TV2 på Facebook om at de ble redde og opprørt over innslaget.

«Ja, det var ein del av showet, men mine halvsmå barn blei helt kvite i fjeset og livredde!», skriver en mamma.

SKAPER DEBATT: Dansegruppa Aces Crews finaleopptreden i «Norske Talenter» fredag kveld fikk Twitter til å koke. Foto: TV 2
SKAPER DEBATT: Dansegruppa Aces Crews finaleopptreden i «Norske Talenter» fredag kveld fikk Twitter til å koke. Foto: TV 2 Vis mer

«Dere skremte vettet av oss her!! Det det er ikke greit i disse tider! Helt utilgivelig! Fysj! Har mest lyst til å boikotte hele TV 2 nå», skriver en annen person.

En annen forelder skriver at de måtte ta et ekstra truseskift etter innslaget.  
   
- Ikke greit Trine B skriver på Twitter: «Ikke greit TV2! I disse dager bør slikt unngås. Hjertet hoppet over et slag før det ble klart at det var en intro til dans

Gina Helstad skriver at «dødsangsten var til å ta og føle på her i sofaen», mens Audun Pettersen mener at introduksjonen er «journalistisk forkastelig og etisk betenkelig».

- Slutt å klag Ikke alle er like negative etter det dramatiske innslaget.

Irlin Finsådal skriver følgende: «Den fortjente vi! Kunst som sjokkerer og provoserer. Fantastisk bra gjort! Sån skal det være! og Aces!»

Morten T mener at «introen til Aces på er noe av det kuleste han har sett». 

«Drit tøft gjort! Slutt å klag folkens!» skriver Twitter-brukeren.

- Beklager - Vi har forstått at historien Aces fortalte i kveldens sending av «Norske Talenter» om en forestående naturkatastrofe har vakt reaksjoner, sier Siv Katrine Aamot, programredaktør for «Norske Talenter» på TV 2, til Dagbladet.

- Vi beklager om noen har følt seg støtt av virkemidlene som ble brukt.

Øyeåpner TV 2 har snakket med Aces Crew, som består av Irma Micaela Gilboe (18), Anna Manuela Giacopinelli (21), Djerika Buccat (21) og Diska Livia (23).


Finalistene sier til kanalen at de er lei seg for at folk ble redde.

- Hele poenget vårt med dette stykket er at folk skal åpne øynene, sier Livia til TV 2.

Danseren sier videre at gruppa ser på innslaget som kunst.

- En del av kunsten er å vekke følelser hos folk. Vi vil selvfølgelig ikke at små barn skal bli redde, men at voksne åpner øynene, synes vi er bra, sier hun til TV 2.

Welles-sammenlikning  Nyhetsanker Arill Riise forteller at han i begynnelsen var skeptisk til å bidra til det falske nyhetsinnslaget, men sier til Dagbladet at han ønsket å støtte opp under Aces Crew.

Ifølge Riise var «nyhetsinnslaget» dansegruppas egen idé.

- Jeg klarerte det med sjefene mine, som sa at det var okei.


Riise tror at folk skremmer opp hverandre på sosiale medier i etterkant av innslaget.

- Sosiale medier i dag gir umiddelbar respons på det som kommer fram, som kan virke voldsommere enn det er, sier nyhetsankeren.

Han sammenlikner reaksjonene etter TV 2-innslaget med da Orson Welles skremte opp en hel nasjon med sin radioopplesning av «The War of the Worlds».

- Sterkt virkemiddel Riise mener reaksjonene på «Norske Talenter»-innslaget viser hvor sterkt tv-mediet er.

- Jeg håper alle som ble redde har roet seg ned.

- Noen mener at innslaget er journalistisk forkastelig?

- Da må folk slappe av. Dette er en del av en forestilling. Hvis man sier at det er journalistisk forkastelig setter man det i en dimensjon det ikke hører hjemme. Innslaget er et sterkt virkemiddel, og det tror jeg oppegående folk oppdager ganske kjapt.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram