Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser etter kunst-tabbe

Et maleri av jomfru Maria har blitt det siste i en rekke lite vellykkede konserveringsjobber i Spania. Nå vil ekspertene stramme inn lovverket.

MALEBRØLER: Til venstre: det originale maleriet av Bartolomé Esteban Murillo. Til høyre: Møbeloppusserens to forsøk på å restaurere maleriet etter en vask. Foto: Europa Press
MALEBRØLER: Til venstre: det originale maleriet av Bartolomé Esteban Murillo. Til høyre: Møbeloppusserens to forsøk på å restaurere maleriet etter en vask. Foto: Europa Press Vis mer

Et maleri av den spanske barokkmaleren Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) har blitt det siste i rekken av kjente verk som lider uopprettelig skade etter tvilsomt konserveringsarbeid.

FØRSTE FORSØK: Slik så det ut da møbeloppusseren først prøvde å rette opp skaden etter vasken. Foto: Europa Press
FØRSTE FORSØK: Slik så det ut da møbeloppusseren først prøvde å rette opp skaden etter vasken. Foto: Europa Press Vis mer

Nå tar spanske konservatorer til orde for en innstramming av lovverket. Det skriver The Guardian.

13 000 kroner skal være prisen den valencianske samleren måtte ut med da han hyret en møbeloppusser for å rense maleriet, som viser jomfru Maria unnfangelsesdag.

Jobben etterlot maleriet ugjenkjennelig. Møbeloppusseren gjorde to forsøk på å bøte på skaden - uten hell (se bilde øverst i saken).

«Potet-Jesus»

Hendelsen blir nå sammenliknet med en tilsvarende kunstbrøler, da et soknebarn i 80-åra ved Sanctuary of Mercy Church i Zaragoza tok det på seg å restaurere maleriet «Ecce Homo» av Elias Garcia Martinez med egen malerpensel.

«POTET-JESUS»: Slik så det ut da da kvinnen i 80-åra bestemte seg for å restaurere Martinez' klassiske maleri. Foto: AFP / NTB scanpix
«POTET-JESUS»: Slik så det ut da da kvinnen i 80-åra bestemte seg for å restaurere Martinez' klassiske maleri. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det verdige portrettet likner nå på en fargestift-tegning av en veldig hårete ape i en tunika som ikke passer, sa BBC-korrespondent Christian Fraser den gangen.

Maleriet har også hyppig blitt omtalt som «Potet-Jesus», og historien om den feilslåtte jobben har til og med inspirert en operaforestilling, ifølge Vulture.

SPISTE KUNSTEN: STUNT: Kunstneren David Datuna spiste den overmodne bananen som hang på et galleri i Miami. Nå forklarer han at det lå en viss protest mot kunstverket i performancen hans. Video: Ap/NTB scanpix Vis mer

Skandaleverket ble også raskt en turistattraksjon og på ett år har kirken samlet inn omkring 400,000 kroner fra turister som gledelig betaler for å få se det spesielle kunstverket.

Saken sammenliknes også med da ledelsen for St. Michael-kirken i den spanske byen Estelle hyret en håndverkslærer til å restaurere en statue av Sankt Georg fra 1600-tallet.

Ordføreren i Estella stilte da spørsmålstegn ved hvorfor bystyret ikke ble konsultert før restaureringen.

- Restaureringen av denne statuen fra 1600-tallet ble ikke som den skulle ha blitt. De har brukt gips og feil type maling og det er mulig at de originale lagene er tapt, sier ordfører Koldo Leoz til The Guardian.

ANDRE FORSØK: Det ble ikke bedre på forsøk nummer to. Foto: Europa Press
ANDRE FORSØK: Det ble ikke bedre på forsøk nummer to. Foto: Europa Press Vis mer

- Ødelegger ting

Professor Fernando Carrero ved den galisiske skolen for restaurering og konservering av kulturarv er blant dem som reagerer på møbeloppusser-tabben. Han mener slike jobber bør være forbeholdt

- Jeg synes ikke denne karen burde bli henvist til som en konservator. La oss være ærlige: de er skjødesløse og ødelegger ting, sier han til The Guardian.

Han sier lovverket ikke stiller formelle krav til dem som utfører slike restaureringsjobber, og sammenlikner det med å tillate «hvem som helst» å utføre medisinske operasjoner.

Maria Borja, visepresident i Spainias offisielle forening for konservatorer, mener slike tabber dessverre er vanligere enn man skulle tro, og at de ofte fører til skader som ikke kan repareres. Det sier hun til spanske Las Provincias, gjengitt av nettstedet Art News.

- Vi oppdager bare de tilfellene som omtales av pressen eller i sosiale medier, men det er svært mange tilfeller av at slike jobber utføres av personer som ikke er kvalifisert, sier hun til det spanske nyhetsbyrået Europa Press, som først omtalte saken, gjengitt av The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!