Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser etter NRK-profils syklistutspill: - Ikke bedre «humor» enn om man skulle oppfordre folk til å voldta Thoresens medprogramleder

Jusprofessor mener Nitimen-programlederen tøyde humorstrikken for langt.

KOLLEGER: Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen ledet onsdagens Nitimen-sending, der syklister og bilister var tema. Her er de to avbildet i forbindelse med NRKs 17. mai-sending i fjor. Kjøstelsen ønsker ikke å kommentere Olav Torvunds utspill overfor Dagbladet. Foto: Ole Kaland / NRK
KOLLEGER: Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen ledet onsdagens Nitimen-sending, der syklister og bilister var tema. Her er de to avbildet i forbindelse med NRKs 17. mai-sending i fjor. Kjøstelsen ønsker ikke å kommentere Olav Torvunds utspill overfor Dagbladet. Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdagens Nitimen-sending har vakt reaksjoner i sykkelmiljøet.

Årsaken? Programleder Pål Thoresen fleipet med at bilister som hadde fått nok av syklister kunne åpne bildøra for å «rydde opp det som måtte være langs veikanten».

En av dem som reagerer er jusprofessor og sykkelentusiast Olav Torvund, som er medlem av Syklistenes Landsforenings Oslo-avdeling.

På sin blogg har han publisert et innlegg der han tar for seg Nitimen-sendinga, og konkluderer med at det er «fullstendig uakseptabelt av en programleder å komme med slike uttalelser».

Torvund skriver blant annet at det ikke er spørsmål om ikke å tåle en spøk eller ikke å ha humoristisk sans:

FÅR KRITIKK: Nitimen-programleder Pål Thoresens spøk om hvordan bilister kan håndtere syklister med bildøra har vakt reaksjoner. Jusprofessor Olav Torvund sammenlikner programlederens utspill med å oppfordre til voldtekt av Thoresens kollega. Foto: Ole Kaland / NRK
FÅR KRITIKK: Nitimen-programleder Pål Thoresens spøk om hvordan bilister kan håndtere syklister med bildøra har vakt reaksjoner. Jusprofessor Olav Torvund sammenlikner programlederens utspill med å oppfordre til voldtekt av Thoresens kollega. Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer

«Det er i alle fall ikke en bedre «humor» enn om man skulle oppfordre folk til å voldta Pål Thoresens medprogramleder Ida Kjøstelsen, sånn bare som en spøk.»

- Veldig dårlig humor Da Dagbladet snakker med Torvund står han ved sammenlikninga.

- Jeg synes ikke det er å trekke det langt. Du oppfordrer til å skade folk på en måte som skjer i praksis, men sier det bare er fleip. Det er derfor jeg sammenlikner det med voldtekt. Det rammer noen, og det gjør dette her også, sier jusprofessoren.

Han karakteriserer Thoresens syklistutspill som grovt og umorsomt.

- Jeg synes det er veldig dårlig humor. Hvis dette er humorstandarden i NRK burde de slutte med humor. Så primitive kan ikke NRK være. Dette er noe du venter å se langt nede i kommentarfeltet.

Ble sjokkert Det er Rune Lind, sjef for radiounderholdning i NRK, uenig i.

Han reagerer sterkt på Torvunds sammenlikning av Thoresens sykkelutspill og å oppfordre til voldtekt av en navngitt kollega.

REAGERER: Jusprofessor og sykkelentusiast Olav Torvund. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten
REAGERER: Jusprofessor og sykkelentusiast Olav Torvund. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten Vis mer

- Jeg synes den sammenlikninga er littegrann drøy, for å si det forsiktig. Her spøker man med voldtekt av en navngitt medarbeider. Som hennes sjef synes jeg ikke at det er noe hyggelig, sier Lind.

Han forteller at han ble sjokkert da han leste Torvunds blogginnlegg. 

- Voldtekt er noe av det groveste en person kan bli utsatt for. I Norge er det faktisk et langt større problem enn folk som fanger syklister med bildøra, noe som neppe skjer - for jeg kan ikke tenke meg at noen behandler syklister på en slik måte.

Dagbladet har vært i kontakt med Nitimen-programleder Ida Kjøstelsen. Hun ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Lind for en uttalelse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!