Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser etter ransaking og fotografering: - Ydmyker guttene

Sami (19) og Emmanuel (20) føler seg krenket av Oslo-politiet og vil anmelde. De støttes av Antirastisk Senter og rapperen Hkeem.

FOTOGRAFERT: En politibetjent avbilder Emmanuel Osei (20) på McDonald's på Grorud i Oslo: - Det var ekkelt, og dette skjedde foran masse folk, sier han til Dagbladet. Foto: Sami Hassan
FOTOGRAFERT: En politibetjent avbilder Emmanuel Osei (20) på McDonald's på Grorud i Oslo: - Det var ekkelt, og dette skjedde foran masse folk, sier han til Dagbladet. Foto: Sami Hassan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skulle ønske at jeg slapp å se dette, men det viser kanskje hvor viktig det var at jeg brukte stemmen min til å sette lys på en realitet vi ikke ønsker å se, sier en av Norges mest populære artister, Abdulhakim «Hkeem» Hassane (20), til Dagbladet.

Han refererer til en hendelse som skjedde med to kamerater av ham lørdag ettermiddag, da flere politibetjenter gikk inn på McDonald’s på Grorud i Oslo, og ransaket og tok bilde av restaurantgjestene Sami Hassan (19) og Emmanuel Osei (20).

- TRIST: Abdulhakim «Hkeem» Hassane reagerer på hvordan to kamerater ble behandlet av politiet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- TRIST: Abdulhakim «Hkeem» Hassane reagerer på hvordan to kamerater ble behandlet av politiet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Begge Oslo-guttene sier til Dagbladet at de ønsker å anmelde politiet på bakgrunn av det de opplevde:

Politiet ba dem først om legitimasjon, forteller Sami Hassan.

- De sa det hadde skjedd noe på Linderud, og at vi derfor måtte gi dem personinfo. Det er langt til Linderud, så det var litt rart at vi to inne et hjørne på McDonald's på Grorud skulle sjekkes, men greit, tenkte vi, og politiet sjekket opp navnene våre, sier Hassan, som blant annet jobber som modell for byrået Team Models.

REAGERER: Sami Hassan (19) synes opplevelsen med politiet var krenkende. Foto: Osou Leigh
REAGERER: Sami Hassan (19) synes opplevelsen med politiet var krenkende. Foto: Osou Leigh Vis mer

- Veldig ubehagelig

Men det de to mennene trodde var en enkel sjekk på bakgrunn av signalement, eskalerte. De reagerer nå sterkt på hvordan de ble behandlet av politiet.

- Plutselig måtte vi ransakes, og de tok oss med inn på toalettet. Det var veldig ubehagelig, og vi ville bare forlate restauranten etterpå, men det fikk vi ikke lov til, sier Hassan.

I et innlegg 19-åringen har postet på Facebook, dokumenterer Hassan hvordan politiet deretter stiller kameraten Osei opp mot veggen på restauranten og tar bilde av ham. Hassan ble fotografert på samme måte, sier han.

- Det var ekkelt, og dette skjedde foran masse folk på restauranten. Det er første gang jeg har opplevd noe sånt fra politiet. Jeg vet ikke hvor mye de har lov til, men ut fra tilbakemeldinger virker det som at de har tøyet grensene, mener Emmanuel Osei overfor Dagbladet.

FØLER SEG KRENKET: Butikkmedarbeider Emmanuel Osei (20) er skuffet over hvordan han ble behandlet av politiet. Foto: Privat
FØLER SEG KRENKET: Butikkmedarbeider Emmanuel Osei (20) er skuffet over hvordan han ble behandlet av politiet. Foto: Privat Vis mer

- Behandles som kriminelle

Situasjonen ble opplevd som svært krenkende, forteller guttene.

- Jeg blir mest lei meg av hvordan vi ble behandlet av politiet. Vi har ikke gjort noe galt, men ses på som kriminelle. Dette er etnisk profilering (se faktaboks), sier Sami Hassan.

Rapper Hkeem står blant annet bak hitlåta «Fy faen» og slapp nylig sangen «Ghettoparasitt», som handler om fordommer og forskjellsbehandling på bakgrunn av hudfarge.

Overfor Dagbladet forsvarer Hkeem kameratene, og forteller at videoen til Hassan gjør ham trist.

- Jeg kjenner at jeg sitter med en vond smak i munnen, og jeg skulle ønske at dette ikke var en realitet. Disse to guttene er nære venner av meg, og er blant de beste ungdommene vi har. De er ambisiøse og respektfulle, og det er trist at de må oppleve sånt, sier Hkeem.

«Disse to guttene er nære venner av meg, og er blant de beste ungdommene vi har.» Abdulhakim «Hkeem» Hassane

- Skjer hele tida

På Facebook reagerer mange på videoinnlegget og kommer med støttende tilbakemeldinger.

Hensikten med å publisere videoen er å sette den negative opplevelsen med politiet inn en kontekst av etnisk profilering, sier Sami Hassan, noe han og Osei mener minoritetsborgere opplever alt for ofte.

- Vi gjorde som politiet sa, og tok det helt rolig, fordi vi ikke vil være dem som viser masse følelser og roper. Jeg flagger ikke rasisme her, for det stjeler ofte oppmerksomhet fra det som er saken, og selv om dette føles rasistisk, vil jeg ikke generalisere alle politibetjenter. Samtidig, dette skjer hele tida i skjul, og snakkes altfor lite om. Jeg føler at rettighetene våre krenkes, sier Hassan, som høster støtte fra Antirasistisk Senter.

- Systematisk

Daglig leder for Antirastistisk Senters ungdomstjeneste Agenda X, Sahar Hassani, mener politiets metode er svært problematisk.

- Vi reagerer på oppførselen. Politiet kommuniserer ikke godt med dem, og ydmyker guttene. At rettighetene deres ikke er ivaretatt er én ting, men de langsiktige konsekvensene for guttenes identitetsutvikling og tilliten til politiet er noe annet, sier Hassani og fortsetter:

- At svarte ungdommer behandles på denne måten, skjer dessverre systematisk.

Hun henviser til en rapport om diskriminering fra Antirasistisk Senter kalt «Vi vil ikke leke med deg fordi du er brun».

- Stoppes ukentlig

Den tar for seg opplevd rasisme blant ungdom i Oslo, og undersøkelsen sier følgende:

  • Åtte prosent av deltakerne opplyser å bli stoppet av politiet regelmessig, men dette øker ytterligere når svarene sorteres nedover på ulik minoritetsbakgrunn:
  • Nesten ti prosent av dem som oppgir å være muslimer, sier at politiet stopper dem regelmessig.
  • Av dem som er født av én eller to utenlandske foreldre opplever hele 12,2 prosent at politiet stopper dem regelmessig.
  • 13,2 prosent av ungdommene som oppgir at de ikke er født i Norge, opplever regelmessig at politiet kontrollerer dem. Flertallet av disse krysset også av for at dette skjer ukentlig, står det i rapporten.

Utvidet fullmakt

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkeli, forteller at politiet lørdag benyttet seg av en utvidet fullmakt, innført av politimesteren i Oslo, som trådte i kraft 1. februar i år.

«Vi anholdt faktisk flere personer ved McDonald's, og konfiskerte også et kjøretøy hvor vi fant et pistolhylster og ei øks.» Gjermund Stokkeli, operasjonsleder i Oslo-politiet

- Enhet Øst i Oslo politidistrikt har nå en utvidet visitasjonsfullmakt som gjelder i problemområdene i Oslo. Det vil si at vi ikke trenger skjellig grunn til mistanke for å kroppsvisitere noen, sier Stokkeli til Dagbladet.

Denne fullmakten gjelder fram til midnatt 8. februar, opplyser han. Fotografering gjennomføres for å sjekke opp oppgitt identifikasjonen, forteller operasjonslederen.

- Det er for å kunne kontrollere at vedkommende har gitt riktig identifikasjon i etterkant.

Konfiskerte kjøretøy

Stokkeli forteller at de var på restauranten på grunn av opplysninger om at flere personer som hadde stukket av fra politiet ved Linderud Senter i Oslo tidligere på dagen, nå befant seg Grorud og McDonald's.

- Da vi ankommer, må vi få kontroll på dem som er der, og snakke med dem for å finne ut om de er innblandet. Vi anholdt faktisk flere personer ved McDonald's, og konfiskerte seinere et kjøretøy, hvor vi fant et pistolhylster og ei øks.

- Forstår politiet at det å bli ransaket og avfotografert av politiet på offentlig sted oppleves krenkende for dem som ikke er involvert?

- Hvis noen opplever at vi har gått over streken eller føler seg krenket, står de helt fritt til å klage på dette, sier Stokkeli.

I kjølvannet av mediomtalen av rapporten til Antirasistisk Senter har politiet tidligere avvist kritikk og påstander om rasisme slik:

- Vi har til tider hatt en forsterket innsats i områder der en overveiende andel av dem som oppholder seg i det offentlige rom har minoritetsbakgrunn. Vi kan derfor ikke se bort fra at det kan være at minoritetsungdom har blitt kontrollert oftere enn andre, uttalte Jan Erik Thommessen i Oslo-politiet til Dagsavisen i november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!