Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser etter Top Gear-stunt ved krigsmonument: - Det hadde ikke Jeremy Clarkson gjort

Finansministeren la inn klage.

FORBANNA: Flere har tatt til orde for at Top Gears siste stunt ved krigsmonumentet «The Cenoptaph» søndag formiddag var direkte usmakelig. Foto: WENN.com / NTB Scanpix
FORBANNA: Flere har tatt til orde for at Top Gears siste stunt ved krigsmonumentet «The Cenoptaph» søndag formiddag var direkte usmakelig. Foto: WENN.com / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mang en spaltemeter har blitt skrevet om sirkuset rundt Top Gear etter at Jeremy Clarkson til slutt måtte forlate BBC-flaggskipet i fjor vår.

Ryktene har vært mange om hvem som skulle erstatte den kontroversielle programlederen, og for en drøy måned siden ble det klart at den tidligere «Friends»-stjerna Matt LeBlanc skal styre skuta sammen med den britiske radio- og TV-personligheten Chris Evans.

Mange har snakket høyt om at programmet aldri vil bli det samme uten Clarkson, Richard Hammond og James May, men kontroversene uteblir heller ikke for den nye gjengen.

Krigsmonument Søndag var deler av London sentrum stengt av for at bilprogrammet skulle få anledning til å spille inn den nye sesongen, noe som allerede i utgangspunktet gjorde mange forbanna.

Men det stoppet ikke der.

STUNT: Søndag var deler av London sentrum stengt av for at bilprogrammet skulle få anledning til å spille inn den nye sesongen. Foto: WENN.com / NTB Scanpix
STUNT: Søndag var deler av London sentrum stengt av for at bilprogrammet skulle få anledning til å spille inn den nye sesongen. Foto: WENN.com / NTB Scanpix Vis mer

Ikke langt fra parlamentet ligger «The Cenotaph», et monument til minne om alle de britiske samveldesoldatene som mistet livet i første og andre verdenskrig, samt alle britiske styrker som har omkommet i krig siden.

Rett ved siden av denne spant LeBlanc rundt og rundt i sin modifiserte Ford Mustang, og i erketradisjonelle England er ikke det noe som går ubemerket hen.

Rasende Den britiske avisa The Telegraph har snakket med oberst Richard Kemp som tidligere ledet de britiske styrkene i Afghanistan. Han beskriver stuntet som «respektløst».

- Det er helt utrolig at de får lov til å filme her. Dette er et hyllest og en minnemarkering for mennesker som har gjort langt mer for landet sitt enn Chris Evans og Matt LeBlanc noen gang kommer til å gjøre. BBC burde ikke gjort dette i utgangspunktet, og jeg vil be dem om å utelate det fra det endelige programmet, sier han.

Han får støtte fra Andrew Bridge som representerer Toryene i parlamentet. Han mener hendelsen bør etterforskes, og minner om at Charlie Gilmour, sønnen til Pink Floyd-vokalist David, ble idømt 16 måneder i fengsel da han klatret opp siden av monumentet.

- Jeremy Clarkson er på ingen måte en helgen, men jeg tror ikke han hadde gjort dette. Det er smakløst og respektløst, og jeg vil veldig gjerne vite hvem som synes det var en god idé å tillate dette, sier han.

Arbeidsro Som bildene tydelig viser gikk det voldsomt for seg under innspillingen, og bilen LeBlanc kjørte var alt annet enn lydløs. Det fikk finansminister George Osborne merke.

Litt før klokka halv to søndag formiddag var han ute på Twitter der han henvendte seg direkte til programleder Chris Evans med en støyklage.

- Jeg prøver å skrive budsjettet mitt her. Dette til tross for at de filmer en bråkete episode av Top Gear utenfor. Kan dere vennligst dempe dere.

Om Osborne fikk arbeidsro nok vites ikke, men Top Gear er tilbake på den britiske statskanalen 8. mai.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media