TSARFAMILIEN: Filmselskapet som står bak filmen «Matilda», og kinoer som vil vise filmen, har blitt utsatt for trusler og angrep. Flere ortodokse kristne mener filmen krenker deres «hellige tsar». FOTO: NTB Scanpix
TSARFAMILIEN: Filmselskapet som står bak filmen «Matilda», og kinoer som vil vise filmen, har blitt utsatt for trusler og angrep. Flere ortodokse kristne mener filmen krenker deres «hellige tsar». FOTO: NTB ScanpixVis mer

Tsar Nikolaj

Raser mot at sexscene vanærer den «hellige» tsaren: - Kinoer vil brenne

Ortodokse kristne i harnisk over filmen de mener krenker tsar Nikolaj den andre.

(Dagbladet): En film om den russiske tsar Nikolaj den andre har satt sinnene i kok blant flere russisk ortodokse kristne. Da filmen ble vist for første gang tirsdag i forrige uke, var det etter både trusler og angrep på kinoen og filmstudioet, skriver The Guardian.

Filmen «Matilda» forteller historien fra virkeligheten om en romanse mellom Nikolaj den andre, som på dette tidspunktet ikke var blitt tsar, og Mathilde Kschessinska, som var tenåring og prima ballerina ved Mariinsky teater i St. Petersburg.

Tsar Nikolaj og familien hans ble myrdet 17. juli 1918. Men i 2000 ble han erklært hellig av den Russiske ortodokse kirke. Flere russiske ortodokse kristne reagerer derfor sterkt på filmen, som de mener er blasfemisk fordi den portretterer deres «hellige tsar» i sexscener.

Bombetrussel

I februar advarte Christian State-Holy Rus, som er en radikal ortodoks bevegelse, om at «kinoer vil brenne» dersom filmen ble vist. En talsperson fra Kreml har uttalt at truslene er «uakseptable».

Før filmen ble vist i Valdivostok tirsdag i forrige uke, måtte politiets bombehunder gå gjennom salen etter en falsk bombetrussel. En visning i Moskva ble avlyst mandag etter at to biler som stod parkert utenfor advokatfirmaet som representerer filmstudioet ble satt i brann.

TSAREN: Filmen handler om den kommende tsar Nikolajs kjærlighetsforhold til en tenårig ballerina. Filmen har fått kritikk fra den ortodokse kirke for å vanære den hellige tsaren. VIDEO: Cinema Fund / Rock FilmsVis merVis merVis mer Vis mer

På åstedet ble det ifølge BBC lagt igjen en lapp hvor det stod «brenn for Matilda».

DEMONSTRERER: 1. august demonstrerte russiske ortodokse prester i Moskva, mot filmen «Matilda». FOTO: AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: 1. august demonstrerte russiske ortodokse prester i Moskva, mot filmen «Matilda». FOTO: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Denne måneden ble også en del av en kino i Jekaterinburg ødelagt, da en ortodoks kristen aktivist kjørte en minibuss med gassylindere og bensintønner direkte inn i bygget.

Dette førte til at det begynte å brenne i teatret. Ifølge myndighetene er føreren av minibussen arrestert, skriver Reuters.

Henrettet

Tsar Nikolaj den andre, kona Alexandra og barna ble henrettet av Lenins bolsjeviker i Sverdlovsk, i 1918. Familien på sju ble brutalt stilt opp mot veggen i en kjeller. Så skjøt en gruppe soldater løs.

Etter likvideringen, ble tsarfamilien gravlagt i byen Jekaterinburg. De ble senere flyttet til Peter og Paulus' katedral i St. Petersburg. Lenge verserte det rykter om at minst ett av barna hadde overlevd, først sa ryktene at det var datteren Anastasia, deretter datteren Maria.

Levningene etter tronarvingen Aleksej og søsteren Maria ble funnet atskilt fra resten av familien i 2007.