Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Bondevik

- Statsministeren har sin del av ansvaret for blodbadet, klart han må vaske henda nå, sier Åge Aleksandersen til Dagbladet. Han støtter Odd Børretzen, Bjørn Eidsvåg og Ole Paus i kritikken mot NATOs bombing av Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2 tar reklamepengene selv

Åge Aleksandersen er skarpest i kritikken av Kjell Magne Bondevik og regjeringen:

- Nest etter Clinton og «rævdilter'n» Tony Blair, er Kristelig Folkeparti en god nummer tre. De bruker en form for John Wayne-retorikk jeg trodde vi skulle slippe å se i en så fatal situasjon.

Aleksandersen merker seg at Bondevik nå utrykker overraskelse over bombenes konsekvenser.

- Det er ikke så ofte politikere innrømmer feil. At det skjer i en internasjonal konflikt der konsekvensene er så fatale, er oppsiktsvekkende og viser at debatten nå må komme i Norge. I alle land har krigen vært debattert, bare ikke her.

Aleksandersens budskap til Bondevik er utvetydig:

- Jeg er skamfull over å være med på en artistdugnad til støtte for en katastrofe som vår egen statsminister har vært med å skape. Jeg skjønner godt at Bondevik nå prøver å rette opp det de har satt i gang med å være med på dugnaden. Han trenger å vaske hendene sine nå.

Katastrofe

Bjørn Eidsvåg er også krass. Han ber Bondevik, Vollebæk og regjeringen om å forandre holdningen til NATO-bombingen.

- Det er en iboende djevelskap i bomber og krig. Jeg er flau over at vi er med på å skape den første humanitære katastrofe siden andre verdenskrig, sier Eidsvåg.

Også Ole Paus er tydelig i sin kritikk:

- Det er regjeringen som har ansvaret for at Norge er i krig, sier Paus.

Han mener at Bondevik nå må bidra personlig i nødhjelpsarbeidet:

- Statsminister Bondevik bør gå foran som et godt eksempel og bli fadder for en kosovoalbansk flyktningfamilie, mener Ole Paus.

Feil å bombe

Odd Børretzen sier at han er forbauset over hvor lite politisk motstand det har vært mot NATOs bombing.

- Bare tre folkevalgte stemte nei. Jeg tror hele Stortinget, ja for ikke si hele landet, ble tatt på senga. Jeg gremmes over at ingenting ble sagt for en måned siden. Samtidig er jeg glad for at jeg slapp å svare på dette spørsmålet den gang, sier Børretzen.

- Jeg har alltid vært motstander av NATO-bombing av Jugoslavia, men verken jeg eller andre kom på banen i tide. Dette gikk over hodet på oss alle, tror jeg, sier Børretzen.

BONDEVIK BØR BLI FADDER: Ole Paus.
JEG ER FLAU: Bjørn Eidsvåg gremmes.