«Politisk ukorrekt»-spillet

Raser mot brettspillet «Politisk ukorrekt». To av de tre største bokhandlerne trekker spillet

- Ment å lære folk om grensene for ytringsfrihet, sier forleggeren.

POLITISK UKORREKT: Et utvalg av kortene som hører til utvidelsespakka til spillet «Politisk ukorrekt». - Dette langt fra de verste kortene, skriver Gunnhild Folgerø på Facebook. Foto: Gunnhild Folgerø / Facebook
POLITISK UKORREKT: Et utvalg av kortene som hører til utvidelsespakka til spillet «Politisk ukorrekt». - Dette langt fra de verste kortene, skriver Gunnhild Folgerø på Facebook. Foto: Gunnhild Folgerø / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spillet «Politisk ukorrekt» vekker harme på sosiale medier på grunn av det som står på kortene i en av utvidelsespakkene som nå er tilgjengelig i mange av landets bokhandler.

«Pappas sure ballesvette», «Pedofile barnehageonkler», «Å sykle naken gjennom barnehagen med Nugatti på tissen», og «Fortrengte minner fra onkels kjeller» er blant noe av teksten man finner på kortene.

Spillet er basert på det amerikanske «Cards against humanity». Poenget med spillet er å fullføre setninger, basert på kort spillerne trekker. For eksempel kan det komme et kort der det står: «I Sverige er det forbudt å ...», så skal du gi fra deg det mest upolitiske svaret du har blant kortene dine. Den som klarer å komme med det beste, politisk ukorrekte svaret, vinner.

Spilles gis ut av forlaget Vennerød, og har vært solgt av blant annet ARK, Norli og Tanum i Norge.

Etter at Dagbladet har tatt kontakt med de som selger det aktuelle spillet, har to av Norges tre største bokhandlere, ARK og Tanum, bestemt seg for å trekke både spillet og spillutvidelsene fra markedet.

- Vi har nå gått igjennom alle kortene i spillet og i den ene utvidelsespakken som er i salg hos oss, og vi har besluttet å trekke både spillet og utvidelsespakken fra markedet, sier Karin Mundal, som er leder for Tanum bokhandel, til Dagbladet.

- Etter å ha gjennomgått de aktuelle kortene, har vi nå besluttet å trekke spillet og utvidelsespakkene i nåværende form fra butikkene, sier Kjartan Dannatt, markedsdirektør for ARK bokhandel, til Dagbladet.

Trekkes etter kritikken

- Ut ifra det jeg har fått se av innholdet er ikke dette noe vi ønsker å selge. Selve spillet har fått god omtale i media, men enkelte av kortene har et innhold vi ikke ønsker å formidle, sier Karin Mundal hos Tanum.

- Dersom kunder ønsker å returnere spillet til oss, så er kan de gjøre det og få pengene tilbake, sier Kjartan Dannatt hos ARK.

Han sier ARK nå kommer til å gjennomgå resten av spillsortimentet samt sine egne rutiner for kontroll ved innkjøp av liknende spill i framtida.

Norli bokhandel svarer i en epost at de ikke kommer til å trekke spillet fra markedet.

De mener det framgår tydelig både på spillets eske og i Norlis kommunikasjon at spillet ikke passer for alle.

- Vi driver ikke sensur – verken når det gjelder bøker eller spill – men legger vekt på å kommunisere tydelig i vår markedsføring hva slags spill dette er. Vi formidler at dette er et «voksenspill», og spillet har også påført 18 års aldersgrense, skriver kategorisjef Steinar Storløkken til Dagbladet.

Kritiserer utgiveren

Forfatter og fagredaktør i Store norske leksikon, Roger Pihl, er en av dem som har reagert på innholdet. Pihl, som nylig er blitt bestefar for annen gang, er spesielt rystet over innholdet som dreier seg om pedofili.

- Det er skummelt at de ufarliggjør det. Det er snakk om ungene våre, det er framtida vår, sier han.

Han retter også kritikk mot forlagsleder Christian Vennerød, og mener Vennerød har et redaktøransvar for hva han gir ut.

Gunnhild Folgerø har også kritisert spillutvidelsen. Folgerø, som er vigsler i Humanistforbundet og mor til to jenter, fikk servert spillet i et familieselskap. Hun mener spillutvidelsen ikke burde vært utgitt i Norge.

- Skriftlig skal det ikke være lov med barnepornografi, men her er det lov å spøke med. Et av kortene handler om at en far skal ta møydommen til barnet, sier hun.

Hun er bekymret for at de som kjøper spillutvidelsen som julegave ikke er klar over hva de egentlig gir bort.

- Ikke ulovlig

Christian Vennerød, som er sjef for Vennerød forlag, svarer på kritikken.

- Det er påfallende at de som lever av ytringsfriheten, ikke tåler et spill som setter ytringsfrihetenes grenser på prøve. At en bokhandler sensurerer, det er ganske spesielt. Det ser ut til at de ikke forstår det vesentlige ved dette spillet, og det forteller i så fall at ytringsfrihetens kår er innsnevret, sier han til Dagbladet.

- Vi har laget «Politisk ukorrekt» og kalt det nettopp det fordi vi mener det angår et vesentlig politisk dilemma, nemlig hvor går grensa for ytringsfriheten, sier han.

Han mener 150 000 spolgte spill tyder på at folk synes det treffer et behov i tiden som går ut på å drøfte hva det går an å si.

- Det er ikke ulovlig å snakke om pedofili. Det er ulovlig å oppfordre eller utføre pedofili, sier han, og utdyper:

- Kortene er ikke anbefalinger eller oppfordringer. De handler til en høy grad om ting som er politisk ukorrekt, og det er ofte ukorrekt fordi det ikke er akseptabel atferd.

Han opplyser om at det er blitt gjort et redigeringsarbeid basert på tilbakemeldinger, slik at det i nyere versjoner er tatt vekk en del kort som kunne bli ansett som for grove eller plumpe.

- Jeg synes ikke at pedofili er morsomt i det hele tatt. Men det er opp til hver enkelt å finne ut av. Så får man se hvis man spiller kortet – hvordan de andre reagerer. Hvis det blir helt stille, så skjønner man jo at dette faktisk er politisk ukorrekt, sier han og legger til:

- Når spillets oppgave er å trene folk til å finne ut hvor grensa for ytringsfrihet går, er det klart at noen kort må være over grensa. Hvis alle kort var innafor, har man jo ikke noe problem.

Kan ta bort kort

Vennerød understreker også at det er en viktig regel i spillet at du hver eneste runde kan legge bort et kort som du ikke vil spille.

- Det er en del kort at man ikke skal spille, fordi man synes at det blir alt for politisk ukorrekt. Enten fordi det går ut over din egen grense, eller til noen av dem som sitter rundt bordet, sier han.

Han sier han selv tar bort en del kort når han spiller «Politisk ukorrekt».

- Jeg er en gammel mann med ganske strikse krav for hva som er akseptabelt. Andre mennesker trenger nettopp å finne ut hva slags ting som det er uakseptabelt å si, sier han, og legger til:

- Som redaktør stiller jeg meg ikke bak enhver mulig ytring i « Politisk ukorrekt». Du er selv ansvarlig for handlingene du kommer med i spillet. Du kan ikke si at Vennerød forlag sa du skulle si det. Det har Vennerød forlag aldri sagt.

- Lite hensynsfullt

Silje Vold, som er spesialrådgiver i Redd Barna, sier det verken er passende eller hyggelig å henvise til seksuelle overgrep som en del av humoristisk selskapslek.

- Jeg kjente ikke til at det spillet inneholder den type setninger. Men det jeg fikk lest opp nå, synes jeg var både drøyt og ubehagelig, sier hun.

Selv om Redd Barna ikke har tatt stilling til om spillutvidelsen skal være lov eller ikke, er Vold tydelig på at de synes det er lite hensynsfullt.

- Det gjelder både overfor de barna som er blitt utsatt, og også de voksne som kan ha blitt utsatt. Det kan være personer i alle miljøer som kan ha opplevd seksuelle overgrep.

Vold viser til en holdningsundersøkelse om overgrep som Redd Barna gjorde i 2015, der halvparten av de spurte sa de kjente noen som hadde opplevd seksuelle overgrep.

Ingvild Hestad Torkelsen, som er fungerende daglig leder i Fellesskap mot seksuelle overgrep, tror folk vil være i stand til å skille mellom de setningene som man møter på i spillet, og reell pedofili.

- Jeg forstår at noen kan bli støtt og krenket av dette spillet. Men hvis man vet navnet og temaet på spillet før man setter seg ned og begynner å spille, så er man jo litt forberedt på hva som kommer, sier Torkelsen.

Hun ser ingen grunn til å forby eller trekke spillet fra markedet.

- Folk er forskjellige, har forskjellige grenser og forskjellig humor. Men jeg vil legge til at hver og en har ansvar for det hen sier og gjør, både i spillverden og verden for øvrig, sier hun.

EGNE VALG: Bysimulatoren SimCity er tilbake. Produsent Jason Haber, mener at et ekte sandkassespill skal gi spilleren full frihet til å ta egne valg. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer