Raser mot Da Vinci-koden

Vatikanet har fått tak i ett av de 44 millioner solgte eksemplarene - og kardinalen har funnet flere feil.

Les nettmøtet om Da Vinci-koden

(Dagbladet.no): Den britiske avisa Guardian skriver at det er første gang Vatikanet går ut for å avkrefte innholdet i en bok.

Erkebiskop Tarcisio Bertone av Genova er ingen hvem som helst.

Han er kirkens øverste leder i Genova, samtidig som han er kardinal og følgelig en av pavens nærmeste medarbeidere. Bertone har jobbet tett sammen med en av pavens mulige arvtakere, Joseph Ratzinger, med å gjennomgå boka.

De fikk i oppgave å fortelle verden hva Vatikanet mener om boka - nemlig at den er skammelig og full av usannheter.

Milliardsuksess

Forfatter Dan Brown har allerede har dratt inn 1,65 milliarder kroner på boka, og det er dette som bekymrer den katolske kirkens øverste ledelse.

Historien i boka handler om at kirken har holdt tilbake informasjonen om at Maria Magdalena var gift med og fikk barn med Jesus. Boka spiller videre på at Jesus\' arvinger nå holder til i Frankrike.

Boka, som er utgitt på 44 språk, er så godt fortalt at mange, ifølge Vatikanet, nå tror mer på Dan Browns versjon enn på den offisielle versjonen.

- Løgner

Tarcisio Bertone har nå startet en rekke offentlige debatter som fokuserer på konspirasjonsteoriene, for å sette fingeren på blandingen av fakta og fiksjon i boka.

- Boka er overalt, og det er en stor risiko for at mange som har lest den tror at fablene i den er sanne, sier kardinal Bertone til den italienske avisa Il Giornale, melder Guardian.

Han legger til at forfatter Brown til og med perverterer historien om den hellige gral.

- Det forbauser og bekymrer meg at så mange tror på disse løgnene, sier den 70 år gamle kardinalen.

Guardian mener at Vatikanet tar saken svært alvorlig når de oppnevner en så sentral representant til å ta opp kampen mot en roman. De er trolig ikke mindre bekymret over at boka nå filmes med Tom Hanks i en av hovedrollene.

Blasfemi

Forfatter David Barratt mener den katolske kirken er opprørt fordi de mener det er blasfemi å antyde at Jesus hadde sex.

Men han mener de kanskje er mest opprørt over at den katolske kirken blir framstilt som de som forsøker å skjule sannheten, og heller ikke så glade for hvordan sekten Opus Dei blir framstilt.

Sekten har da også gitt ut en 127-siders uttalelse hvor de peker på alle feilene i boka, og minner da også leserne om at Da Vinci-koden er fiksjon.

- Den katolske kirken overreagerer. Det er bare en roman og kontroversene vil til slutt dø ut, sier Barratt til Guardian.

Han legger likevel til at boka tar opp et viktig tema, om at kristendommen tok mange retninger i starten, men at hva som faktisk

skjedde kanskje bør sjekkes opp av historikere og kanskje ikke er jobben til krimforfattere.

De spesielt interesserte kan få med seg det første offentlige diskusjonsmøtet til kardinal Tarcisio Bertone i Genova i morgen.

  • Les mer om saken hos den italienske nettavisen zenit.org (Oversatt til engelsk via google)
RASENDE BOKANMELDER:</B> Erkebiskop Tarcisio Bertone av Genova.
MONSTERSUKSESS: Dan Browns «Da Vinci-koden» er så langt solgt i 44 millioner eksemplarer.