<strong>TSJERNOBYL-TURISME:</strong> Turismen i Tsjernobyl-området har økt med omtrent 30 prosent etter at TV-serien «Chernobyl» ble sendt på HBO, melder lokale reisebyråer. Foto: Genya Savilov / AFP
TSJERNOBYL-TURISME: Turismen i Tsjernobyl-området har økt med omtrent 30 prosent etter at TV-serien «Chernobyl» ble sendt på HBO, melder lokale reisebyråer. Foto: Genya Savilov / AFP Vis mer

«Chernobyl» på HBO Nordic:

Raser mot dette: - Faen så skamløst

Nå har regissøren en bønn til turistene strømmer til Tsjernobyl etter HBOs miniserie: - Respekter Tsjernobyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HBOs miniserie «Chernobyl» er blitt en enorm seersuksess, og nå ser det ut til at miniserien om katastrofen ved atomkraftverket i det gamle Sovjetunionen har fått uante følger.

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken er både vanskelig å se på og å ta øynene fra, mener Dagbladets anmelder. Foto: HBO Vis mer

Tilstrømming av turister

For turismen til Tsjernobyl og den nærliggende byen Pripjat har blomstret de siste ukene, melder blant andre CNN. Området ble åpnet for turisme i 2009, men har de siste ukene opplevd en kraftig økning i tilstrømmingen av skuelystne.

- Vi har sett en 35 prosent økning i bestillinger, sier Victor Korol til CNN. Han er daglig leder for turselskapet SoloEast, som tilbyr turer til Tsjernobyl-området.

<strong>TAR BILDER:</strong> Turistene strømmer til eksklusjonssonen i Tsjernobyl, og flere tar bilder av byen som ligger forlatt. Foto: Genya Savilov / AFP
TAR BILDER: Turistene strømmer til eksklusjonssonen i Tsjernobyl, og flere tar bilder av byen som ligger forlatt. Foto: Genya Savilov / AFP Vis mer

26. april 1986 klokka 01:23 eksploderte RBMK-reaktor nummer fire ved atomkraftverket Tsjernobyl nord i Ukraina, i det som da var Sovjetunionen. Det som skulle være en rutinetest av sikkerheten, førte til en ustoppelig kjedereaksjon.

Områdene rundt atomkraftverket ble erklært ubeboelige som følge av radioaktiv stråling, og det ble opprettet en eksklusjonssone på 4000 kvadratkilometer rundt reaktoren.

Korol forteller at de mest populære turene er dagsturer inn i den avsperrede sonen. Siden HBO begynte å sende «Chernobyl», har turselskapet hatt mellom 100 og 200 besøkende i helgene. Det er bare ett av flere selskaper som tilbyr guidede turer inn i området.

Spør om TV-serien

Restene av reaktoren kan observeres fra et utkikkspunkt 300 meter unna den nye stålsarkofagen.

Den er ifølge Korol blant de mest populære «attraksjonene», sammen med pariserhjulet i Pripjats forlatte fornøyelsespark, som aldri ble tatt i bruk.

- De fleste sier de bestemte seg for å bestille turen etter at de hadde sett TV-serien. Det er akkurat som om de så serien, og deretter hoppet rett på et fly hit.

<strong>STRÅLING:</strong> Turistene sjekkes for stråling like utenfor ekskusjonssonen. Foto: Genya Savilov / AFP
STRÅLING: Turistene sjekkes for stråling like utenfor ekskusjonssonen. Foto: Genya Savilov / AFP Vis mer

Daglig leder for Chernobyl Tour, Yaroslav Yemelianenko, sier til Reuters at han forventet en liknende økning i interesse etter TV-serien - på rundt 30-40 prosent.

Hans selskap tilbyr en guidet tur til de områdene som er avbildet i serien, deriblant bunkeren som ble brukt da de lokale myndighetene bestemte seg for ikke å evakuere byen etter at eksplosjonen var et faktum.

Lettkledde kvinner

Flere av dem som har besøkt Tsjernobyl og Pripjat velger å legge ut bilder fra området på Instagram. Blant bildene som har dukket opp på Instagram den siste tida, er flere av unge kvinner som står i ulike modellpositurer med kjente scener fra Tsjernobyl og Pripjat i bakgrunnen. Apparatene som turistene får utdelt for å måle radioaktiviteten i lufta er også et yndet fotomotiv.

Nå reagerer blant annet «Chernobyl»-serieskaper Craig Mazin på hvordan enkelte velger å bruke Tsjernobyl som scene for sine arrangerte bilder.

<strong>LEDDKLEDD:</strong> Flere reagerer på dette fotografiet som er postet med geotagg Pripjat, Ukraina. Foto: Skjermdump / Instagram
LEDDKLEDD: Flere reagerer på dette fotografiet som er postet med geotagg Pripjat, Ukraina. Foto: Skjermdump / Instagram Vis mer

- Det er fantastisk at «Chernobyl» har inspirert en bølge av turisme til eksklusjonssonen. Men ja, jeg har sett fotografiene som blir spredt. Hvis du besøker Tsjernobyl, vær så snill å husk at en forferdelig tragedie skjedde der. Oppfør dere med respekt for alle de som led og ofret seg, skriver han på Twitter.

Et bilde viser en ung kvinne som står med ryggen til, med beskyttelsesdrakta dratt halvveis ned, slik at hennes bare rygg og rumpe synes.

- Folk døde der, det er faen så skamløst å gjøre dritt som dette for popularitetens skyld, skriver en person i kommentarfeltet under bildet.

<strong>YNDET FOTOMOTIV:</strong> Måleapparatene som viser hvor høy stråling det er i området er populære fotomotiv hos turistene. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
YNDET FOTOMOTIV: Måleapparatene som viser hvor høy stråling det er i området er populære fotomotiv hos turistene. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hevder området er trygt

- Mange mennesker kommer hit og har mange spørsmål om TV-serien, og om alle hendelsene i serien. Folk blir mer og mer nysgjerrige, sier turguiden Viktoria Brozhko til Reuters.

Hun insisterer dessuten på at området er trygt for besøkende.

- Under hele besøket til eksklusjonssonen i Tsjernobyl, får du rundt to mikrosievert, som tilsvarer den samme mengden stråling som du får hjemme i løpet av 24 timer, hevder hun.

Nettsida Chernobyl Gallery har samlet en oversikt over målinger gjort i 2009, ved forskjellige steder i Pripjat og Tsjernobyl. For eksempel ble svømmebassenget målt til 0.9 mikrosieverts, mens fornøyelsesparken ble målt til 1,3 mikrosieverts. En CT-undersøkelse av hele kroppen gir 10 millisieverts.

Enkelte steder gir høyere utslag på målingene, enten fordi de er mer kontaminerte, eller fordi ulike forhold kan påvirke målingsutslagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer