Disney:

Raser mot Disney

Over hundre tusen personer vil beskytte opphavsretten til norrøne guder fra Disney.

RASER: En underskriftskampanje krever at Disney slutter med en antatt verkemarebeskytting av norrøne guder. Bilde fra Avengers, hvor Tom Hiddelston spiller Loke. Mandatory Credit: Photo by Marvel Enterprises/Kobal/REX/NTB
RASER: En underskriftskampanje krever at Disney slutter med en antatt verkemarebeskytting av norrøne guder. Bilde fra Avengers, hvor Tom Hiddelston spiller Loke. Mandatory Credit: Photo by Marvel Enterprises/Kobal/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Forhindre Disney å opphavsrettsbeskytte navnene på de norrøne gudene», heter underskriftskampanjen som har sirkulert på sosiale medier, og samlet over hundre tusen signaturer. Det skriver SVT.

Oppropet har kommet i kjølvannet av premieren på serien «Loki», som vises på Disney pluss. En rekke frilans-illustratører mener at deres arbeid som blant annet skildrer Loke, er fjernet fra en rekke nettsteder, med henvisning til at Disney eier rettighetene til karakteren, og dette har skapt enorm debatt i sosiale media.

SKAPER DEBATT: Serien om den norrøne guden Loke skaper debatt etter at en rekke illustratører har fått sine bilder fjernet fra sosiale medier. Foto: Disney Plus
SKAPER DEBATT: Serien om den norrøne guden Loke skaper debatt etter at en rekke illustratører har fått sine bilder fjernet fra sosiale medier. Foto: Disney Plus Vis mer

Fri bruk truet

Selv om Disney ifølge dem selv ikke har vært aktivt involvert i noen fjerning, mener mange at fri bruk av gamle nordiske guder nå er truet.

@LordAmalthean, en 40 år gammel cosplayer fra Skottland kjent som Raven, fortalte Newsweek at han mottok en beskjed om at hans Loke-illustrasjon var fjernet fra Redbubble, et selskap der kunstnere kan laste opp original kunst som deretter kan trykkes på forskjellige gjenstander som T-skjorter og krus. Kunstnere mottar penger hver gang noen betaler for å få trykt bildet sitt på et element.

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: «Zach og Cody søte liv til sjøs» herjet på Disney Channel for nesten ti år siden, nå er en av stjernen nesten ikke til å kjenne igjen. Video: Se og Hør Vis mer

- Loke-skaper, Stan Lee, sa selv at han bare lånte gudene for å fortelle fantastiske historier. Han visste at det ikke var hans, og han prøvde aldri å kreve rettigheter. Disney må se på det og lære, sier Raven til Newsweek.

Ikke alene

Mange peker på at Disney, ifølge CNN, tidligere ville merke den meksikanske høytida «Día de los Muertos» i forkant av premieren på filmen «Coco», og swahili-setningen «Hakuna matata», som ble brukt i The Lion King.

Og Disney er ikke alene om å prøve å beskytte opphavsrettsbeskyttede ting, Kim Kardashian ønsket å gjøre det med «Kimono» - et japansk klesplagg - og butikkgiganten Walmart prøvde å gjøre det i 2006 med den gule smilefjes, selv om karakteren har eksistert i flere tiår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer