Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Facebook Norge

Raser mot Facebook: - Som om en som tjener en mill. i året betaler 500 kroner i skatt

Facebook betaler en halv promille i skatt, ifølge Lars Haltbrekken (SV).

«LATTERLIG:» Lars Haltbrekken (SV) reagerer på det lave skattenivået til til Facebook. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«LATTERLIG:» Lars Haltbrekken (SV) reagerer på det lave skattenivået til til Facebook. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at Facebook, som på tross av en antatt omsetning på over to milliarder kroner, betalte under en million kroner i skatt i fjor.

Det lave skattebidraget kommer av at Facebook sluser inntekter til sitt internasjonale hovedkontor i Irland, og derfor slipper å betale høye skattekostnader til Norge.

Professor Ole Gjems-Onstad ved Institutt for rettsvitenskap på BI har tidligere sagt til Dagbladet at Facebooks skattenivå viser at skattesystemet ikke er tilpasset den moderne globale økonomien.

- Det internasjonale skattesystemet er ikke laget for å håndtere disse kompliserte transaksjonene. Det er et gammeldags system, og reglene er ikke gode nok, sier han.

- Latterlig lavt

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) er blant dem som reagerer på det lave skattebidraget til Facebook.

- De betaler latterlig lav skatt, sier han til Dagbladet.

- De norske avisene taper fordi de må skatte mer av annonsene sine enn Facebook. Dersom vi venter for lenge med å gjøre noe, er hele mediebransjen truet. På sikt vil det helt klart kunne utgjøre en trussel mot den frie journalistikken og ytringsfriheten.

Avisene er ikke de eneste dette går utover, ifølge Haltbrekken.

- Det gjør også at skattebetalerne betaler mer enn de trenger, sier han.

Haltbrekken sier at dersom tallene stemmer, betaler Facebook bare en halv promille av den egentlige norske omsetningen sin i skatt.

- Det er omtrent som om en person som tjener en million kroner i året, skulle betale 500 kroner i skatt.

Verden i endring

Han mener skattelovene må endres for å tilpasse seg den globale økonomien.

- Verden er i rask endring. Problemet er at det politiske flertallet ikke har hengt med i den rivende utviklingen, sier han.

- Regjeringen lener seg tilbake og venter på at OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, red.anm.) skal komme opp med nye regler. Vi mener det er uansvarlig, og at vi kan innføre disse tiltakene nå.

Haltbrekken mener Facebook opptrer uetisk, og utnytter lovverket.

Han mener det er politikernes ansvar å skape et regelverk som forhindrer slike tilfeller, og at det må til en endring i lovverket som sikrer at Facebook bidrar mer.

- Selv om det er lovlig, betyr det ikke at det er riktig, sier han.

Vil skatte i Norge

Haltbrekken sier at SV har foreslått flere tiltak for å forhindre at Norge mister skatteinntekter fra multinasjonale selskaper.

- Selskaper i Norge betaler royalties til for eksempel Irland for å «låne merkevaren» fra moderselskapet. Jo høyere prisen på høyere royalties er, jo mindre må selskapet som helhet skatte i Norge - de kan nemlig trekke fra det de betaler til Irland fra den skattbare omsetninga si.

Dette gjør det lønnsomt å øke prisen på merkevaren, mener Haltbrekken.

- Det vi vil, er at Facebook også skal måtte skatte av royaltyen de betaler til Irland.

Dette vil ifølge Haltbrekken fjerne insentivet til å sluse penger gjennom utlandet.

Han sier SV også foreslår skatt på digitale transaksjoner.

- Hvis du kjøper en annonse på Facebook i Norge, skal det skattes både til Norge og i Irland. I dag skattes det bare i Irland, sier han.

- Tar allerede grep

Via sitt kommunikasjonsbyrå, Släger, viser Facebook Norge til en uttalelse fra Facebooks finansdirektør Dave Wehner, som ble publisert på nettsamfunnets egne pressesider i desember i fjor.

LATTER: Facebook-gründer Mark Zuckerberg var usikker på hva han skulle svare da han fikk dette spørsmålet av senatoren under høringen i justiskomiteen i Senatet. Video: CNN Vis mer

Der skriver Wehner at selskapet skal endre praksisen med å sluse inntektene til Irland, og i stedet begynne å føre opp inntektene i det landet hvor den reelle omsetningen skjer.

En talsperson fra Facebook sier at de «allerede tar proaktive grep for å endre sin skattepolitikk for å få mer transparens»:

- Vi gjør disse globale endringene for å tilby mer transparens til myndigheter og politikere rundt omkring i verden, som har bedt om større synlighet over inntektene som er knyttet til lokalt støttete salg i de respektive landene, sier talspersonen.

- Krever samarbeid

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) i Finansdepartementet mener endringer i lovverket krever internasjonalt samarbeid.

- Norge kan endre skattereglene, men for at disse endringene skal få noen effekt i praksis, må man også endre skatteavtalene. Det kan ikke Norge gjøre alene, sier han.

Han forsikrer om at regjeringen er framoverlent i kampen mot skatteunndragelser og skatteomgåelse.

- Norge er en pådriver for å finne løsninger internasjonalt for å kunne skattlegge multinasjonale selskaper effektivt, samtidig som man reduserer mulighetene for uheldige tilpasninger og tilfeller av dobbeltbeskatning.