Faktisk:

Raser mot Faktisk: - Sensur

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kaller flaggingen av innhold på Facebook for redaksjonell sensur.

KRITISK: Sjefsredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kritiserer Facebook og Faktisk for å drive sensur i sitt nye samarbeid.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KRITISK: Sjefsredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kritiserer Facebook og Faktisk for å drive sensur i sitt nye samarbeid. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I oktober i fjor innledet faktasjekktjenesten Faktisk.no et samarbeid med Facebook. Det ga Faktisk.no mulighet til å sette et flagg på nyheter som blir delt i på plattformen, dersom de mener det inneholder feilaktig informasjon.

Torsdag gikk sjefredaktøren i Nettavisen, Gunnar Stavrum, hardt ut mot faktasjekkerne i en kommentar. Han mener Facebook og Faktisk driver redaksjonell sensur, etter at de flagget hans kommentar om hva han mener er den typiske innvandreren til Norge.

- Det er prinsippløst at et medie-eid nettsted blir en håndlanger for Facebook, til å undertrykke eller sensurere spredningen av redaksjonelt innhold, som følger redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten, sier Stavrum til Dagbladet.

Ifølge Minerva har Nettavisen hatt sju saker som er blitt flagget. Fem av dem var nyhetssaker, og to gjenværende var et leserinnlegg og Stavrums kommentar.

- Dette er undertrykking av innhold. Ved å legge til et advarsel på Facebook fra å dele saken, motiverer man til at færre deler og at ikke blir spredt, sier Stavrum til Dagbladet.

Mener Facebook undertrykker innhold

Hvis innhold blir klassifisert som falskt, kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent. Facebook kan også redusere synligheten til siden eller domenet innholdet kommer fra, dersom det skjer gjentatte ganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer