Faktisk:

Raser mot Faktisk: - Sensur

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kaller flaggingen av innhold på Facebook for redaksjonell sensur.

KRITISK: Sjefsredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kritiserer Facebook og Faktisk for å drive sensur i sitt nye samarbeid.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KRITISK: Sjefsredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kritiserer Facebook og Faktisk for å drive sensur i sitt nye samarbeid. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I oktober i fjor innledet faktasjekktjenesten Faktisk.no et samarbeid med Facebook. Det ga Faktisk.no mulighet til å sette et flagg på nyheter som blir delt i på plattformen, dersom de mener det inneholder feilaktig informasjon.

Torsdag gikk sjefredaktøren i Nettavisen, Gunnar Stavrum, hardt ut mot faktasjekkerne i en kommentar. Han mener Facebook og Faktisk driver redaksjonell sensur, etter at de flagget hans kommentar om hva han mener er den typiske innvandreren til Norge.

- Det er prinsippløst at et medie-eid nettsted blir en håndlanger for Facebook, til å undertrykke eller sensurere spredningen av redaksjonelt innhold, som følger redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten, sier Stavrum til Dagbladet.

VARSEL: Slik ser det ut dersom du prøver å dele en artikkel som er flagget av Faktisk. Foto: Skjermdump/ Facebook
VARSEL: Slik ser det ut dersom du prøver å dele en artikkel som er flagget av Faktisk. Foto: Skjermdump/ Facebook Vis mer

Ifølge Minerva har Nettavisen hatt sju saker som er blitt flagget. Fem av dem var nyhetssaker, og to gjenværende var et leserinnlegg og Stavrums kommentar.

- Dette er undertrykking av innhold. Ved å legge til et advarsel på Facebook fra å dele saken, motiverer man til at færre deler og at ikke blir spredt, sier Stavrum til Dagbladet.

Mener Facebook undertrykker innhold

Hvis innhold blir klassifisert som falskt, kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent. Facebook kan også redusere synligheten til siden eller domenet innholdet kommer fra, dersom det skjer gjentatte ganger.

Facebook har ikke svart på Dagbladets henvendelser, men til Minerva forklarer John Severinsson i Facebook funksjonaliteten, som en demper som legges over sider og nettdomener som ofte publiserer innhold som Faktisk.no har flagget.

– Det er som en inkrementell prosess, for hver sak blir synligheten redusert. Slutter du å publisere usant innhold, blir demperen svak igjen, sier han til tenketanken.

- Jeg har ikke noe mot at Faktisk publiserer kritikk av for eksempel oss i Nettavisen, men det jeg ikke liker er at de leverer ammunisjon til Facebook, som Facebook bruker til å undertrykke innhold. Om det så bare er én person som ikke får lest min kommentar så mener jeg det er et prinsipp vi ikke kan ha, sier han.

I en egen kommentar sier redaktør for Faktisk.no Kristoffer Egeberg at påstandene i Stavrums kommentar er feil. Egeberg mener at anklagene om sensur er misvisende.

- Realiteten er at leserne får et tilbud om å lese mer om en sak eller tematikk, samtidig som de kan velge å fortsette og dele saken videre. Vårt arbeid hindrer ingen i å dele som før. Alle må tåle å bli faktasjekket. Det har ingenting med undertrykking eller sensur å gjøre, sier Egeberg til Dagbladet.

- Feil prioritering

Stavrum kritiserer også Faktisk for måten de prioriterer faktasjekking av saker. Han trekker fram et eksempel hvor en kommentar fra Dagbladets Martine Aurdal, med overskrift «Menn babler utrolig mye mer enn damer», ble flagget.

- Det virker pompøst og naivt når det åpenbart er et subjektiv uttrykk. De trenger ikke sannhetssjekke meningsinnhold, men heller faktasjekke det som framstilles som fakta.

Han viser også til et debattinnlegg i Dagens Næringsliv hvor det sto at elbiler forurenser dobbelt så mye som fossilbiler, som ble flagget av Faktisk.

FAKTISK: Fra venstre: Sjefredaktør Gard Steiro i VG, tidligere sjefsredaktør i Dagbladet John Arne Markussen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og gravejournalist Kristoffer Egeberg presenterer samarbeidet for å bekjempe falske nyheter, for to år siden.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FAKTISK: Fra venstre: Sjefredaktør Gard Steiro i VG, tidligere sjefsredaktør i Dagbladet John Arne Markussen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og gravejournalist Kristoffer Egeberg presenterer samarbeidet for å bekjempe falske nyheter, for to år siden. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Å tro at man som nettsted skal sette fakta om det er korrekt eller ei, det må de bare slutte med dersom de ønsker å bli tatt seriøst. Når de går inn som en slags overdommer på politiske vurderinger og subjektive skjønn, så går de altfor langt fra det de bør være, sier Stavrum.

Egeberg mener at redaktørstyrte medier også har et ansvar for å kontrollere opplysninger i debattinnlegg.

- Uansett om det er i nyhetsartikler, debattinnlegg eller i sosiale medier, er alle som fremmer eller sprer en påstand ansvarlig for at det faktuelle er riktig, sier Egeberg.

Egeberg sier til Dagbladet at Faktisk ikke faktasjekker debatter, men faktapåstander i samfunnsdebatten.

- Vi kommer ikke til å slutte å faktasjekke slike påstander fordi det er hovedformålet med Faktisk.no. Vi er ikke overdommere og har heller aldri vurdert verken politiske vurderinger eller subjektive skjønn. Det kan virke som om Stavrum ikke har lest så mange av våre faktasjekker, sier han.

For ordens skyld: Sammen med VG, NRK, TV 2, Polaris Media og Amedia er Dagbladet en av eierne til Faktisk.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer