TRUES AV TSUNAMI: Hellesylt på Sunnmøre vil rammes av en stor flodbølge dersom det skjer et stort ras fra fjellet til fjorden. Den såkalte Åkernesremna utvider seg med flere centimeter i året og overvåkes nøye. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
TRUES AV TSUNAMI: Hellesylt på Sunnmøre vil rammes av en stor flodbølge dersom det skjer et stort ras fra fjellet til fjorden. Den såkalte Åkernesremna utvider seg med flere centimeter i året og overvåkes nøye. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer

Raser mot film om monsterbølge i vestlandsbygd

- En slik film er respektløs, uanstendig, nedverdigende og et hån mot folk som bor og lever i fjordbygdene, sier beboer i Hellesylt.

(Dagbladet): Kraftsalven kommer fra Elin Stokke Hanken fra Hellesylt og er gjengitt i avisa Sunnmøringen i dag. Hun er svært kritisk til storfilmen «Bølgen», som snart spilles inn med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene.

Naturkatastrofe Filmen dramatiserer hva som skjer dersom et ustabilt fjellmassiv i Storfjorden i Møre og Romsdal løsner og skaper en flodbølge som med enorm kraft skyller over bygdene i nærheten.

Scenarioet er høyst reellt: Den såkalte Åkernesremna utvider seg med flere centimeter i året og er under konstant overvåking for å gi lokalbefolkningen varsel dersom katastrofen skulle skje. Et tilsvarende ras med påfølgende bølge krevde 40 menneskeliv i 1934 og er en av tidenes verste naturkatastrofer i Norge.

Overfor Dagbladet sier Elin Stokke Hanken at det er ufint av produksjonsselskapet å lage underholdning av en katastrofe som sannsynligvis kommer til å skje i virkeligheten, og som henger som en konstant trussel over lokalbefolkningen.

- Det er helt kvalmt. Folk som bor her sier kanskje at de ikke er redde for raset, siden fjellet er så godt overvåket. Men det er ingen som kjøper hus i Hellesylt lenger. I sentrum, nede i vannkanten, ligger bare skolen, aldersheimen og næringslivet. Alle nye hus bygges minst hundre meter over havoverflaten, sier hun.

Hun er redd den kommende filmen vil gjøre folk, og særlig barn, enda reddere.

- Selv vil jeg aldri gå og se en film der bygda mi blir massakrert. Da hadde jeg blitt så redd at jeg hadde blitt nødt til å flytte. Ser barn denne filmen, vil de få mareritt, spår hun.

- Det finnes ikke underholdningsverdi i en katastrofe som faktisk kommer til å skje, legger hun til.

- Riktig å lage filmen Filmens produsent Martin Sundland sier i et tilsvar i Sunnmøringen at han helt siden han begynte arbeidet med filmen har vært klar over at enkelte vil kunne oppfatte den som kontroversiell, og at han derfor har brukt mye tid på å snakke med lokale beboere.

 Sundland legger ikke skjul på at det har vært kritiske røster, men sier han likevel falt ned på at det er riktig å lage filmen.

DELTE MENINGER: Produsent Martin Sundland i Fantefilm sier at de fleste i Hellesylt likevel er positive til filmplanene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DELTE MENINGER: Produsent Martin Sundland i Fantefilm sier at de fleste i Hellesylt likevel er positive til filmplanene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Langt de fleste vi har snakket med har vært positive. Svært mange har faktisk uttrykt positivitet over at det endelig lages en film som har dette som tema. Et tema de er opptatt av. Et tema de opplever som viktig, sier produsenten, som vil filme store deler av filmen på location der den utspiller seg og har fått god backing fra lokalbefolkning som vil stille biler, båter og hytter til disposisjon.

- Vi har funnet fantastiske locations og overalt har vi møtt positivitet. Vi har hatt møter med ordførere og historikere, og ikke minst har mannskapet på Åknes - nasjonalt senter for fjellskredovervåkning - hjulpet oss, sier han.

Kan sette temaet på dagsordenen Sundland viser til at filmen like gjerne kan få positive som negative utslag for turistnæringa i området, og at den kan bidra til å sette rassikring på dagsordenen.

- Historien har vist at enkelte filmer kan føre til at ulike temaer får fornyet plass i det offentlige rom. Film kan skape debatt. Film kan sette nytt lys på viktige temaer. Om så skulle bli tilfelle etter «Bølgen», nemlig at arbeidet med sikringen av Åkneset får den oppmerksomheten det fortjener vil vi føle at vi har bidratt positivt, sier Martin Sundland.

- Vi må likevel respektere at det fremdeles er de som helst skulle sett at filmen ikke ble laget. Vårt håp er dog at de i fremtiden vil se at filmen skulle vise seg å få positive konsekvenser for området vi har filmet i, for den lokale næringen og ikke minst for de som til daglig jobber med å sikre Åkneset, skriver han.

«Bølgen» har et budsjett på 50 millioner kroner. Den har planlagt kinopremiere høsten 2015.

SPILLER HOVEDROLLENE: Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SPILLER HOVEDROLLENE: Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer