Raser mot filmsensuren

Den franske regissøren Jean-Jacques Beineix er forbannet på Statens filmtilsyn, som har gitt hans nye film «Mortal Transfer» 18-årsgrense. - En skandale, mener han.

Sammen med Egil Ødegård i distribusjonsselskapet Scandinavian Entertainment Group har han sendt en klage på vedtaket til Filmtilsynet.

Sterkt uenig

- Vi innser at denne svarte humoristiske filmen ikke passer for alle. Vi erkjenner også at den viser et mord og at den inneholder elementer som relaterer til seksualitet. Likevel er vi sterkt uenig i at disse elementene forsvarer en aldersgrense høyere enn 15 år, skriver de.

- Også i Tyskland fikk filmen 18-årsgrense, men overalt ellers er aldersgrensen blitt satt lavere. De fatter tydeligvis ikke at dette er komedie og samtidig en svært moralsk film. 18-årsgrense på denne filmen er totalt overdrevet, sier Beineix.

Filmografi

«Mortal Transfer» (2000)

«Sneen på Pyreneene» (1992)

«Løvetemmersken» (1989)

«Betty Blue - 37,2°C om morgenen» (1986)

«Månen i rennesteinen» (1983)

«Diva» (1981)

Filmen handler om psykoanalytikeren Michel Durand, spilt av Jean-Hughes Anglade - som også var Zorg i «Betty Blue - 37,2°C om morgenen».

- Jeg tenkte ikke på ham som en mulig kandidat til rollen, i mitt hode er Anglade den samme unge mannen han var i 1986. Men han er blitt 46 år, dermed passet han fint i rollen.

Ingen «Betty Blue 2»

Siden «Sneen på Pyreneene» i 1992 har Beineix laget dokumentarfilmer.

Men noen «Betty Blue 2» har Beineix ingen planer om å lage.

- Hvis jeg bare var ute etter penger, ville det være tingen å gjøre. Men jeg vil heller lage filmer som betyr noe for meg personlig, om de så bare blir sett av tre hundre mennesker. Jeg har opsjon på å lage film av oppfølgeren til «Betty Blue», men det kommer ikke til å skje - i hvert fall ikke med det første.

UENIG: Jean-Jacques Beineix er forbannet på Norsk Filmtilsyn.