FÅR KRITIKK: Skribent Arne-Wilhelm Theodorsen retter sterk kritikk mot både Joshua French og Tromsø kommune. Foto: Attiko.
FÅR KRITIKK: Skribent Arne-Wilhelm Theodorsen retter sterk kritikk mot både Joshua French og Tromsø kommune. Foto: Attiko.Vis mer

Joshua French - «Dømt til døden»

Raser mot French-foredraget: - Lakei for krigsherrene

Skribent kritiserer Kulturhuset i Tromsø for å gi Joshua French en talerstol. - Ytringsfriheten vinner, svarer ordføreren.

- Jeg har vært klar over i lang tid at det er noe diskutabelt, for å si det sånn, med denne turneen til French, sier Arne-Wilhelm Theodorsen til Dagbladet.

Theodorsen er pensjonist og frilansskribent. I et leserinnlegg først publisert hos Nordlys, oppfordrer han Tromsøs ordfører Kristin Røymo til å avlyse Joshua Frenchs foredrag i Kulturhuset i Tromsø 26. februar neste år.

Røymo er selv kritisk til foredraget, men ønsker ikke å avlyse. Det gjør de derimot 25 mil lenger sør, på Vinterfestuka i Narvik. Der skapte det ifølge avisa Fremover storm i sosiale medier at French skulle holde foredrag. Nå er han tatt av plakaten.

- Vi ser at det er sider ved denne bookingen som er problematiske, også sett i lys av den nylig utdelte fredsprisen. Vår intensjon var aldri å gjøre Joshua French til en helt, men å høre hans versjon av en mye omtalt og kontroversiell sak, skriver Vinterfestuka i en uttalelse.

Titalls foredrag

French har turnert med foredraget «Dømt til døden» siden oktober. Ifølge nettsida til foredragsbyrået Athenas, er foredraget Frenchs «personlige fortelling om bakgrunnen for fengslingen og dødsstraffene i Kongo, og åtte år i håp om en diplomatisk løsning».

Turneen varer fram til 6. mars 2019. Det dreier seg om i alt 34 foredrag.

Theodorsen satt hjemme og så på utdelingen av Nobels fredspris, da prisvinner Denis Mukweges ord fikk tankene til å bevege seg mot Frenchs foredragsturné.

- Han sa: «Hva kan dere gjøre? Punkt en: Dere må ikke være likegyldige. Punkt to: Dere ikke rulle ut den røde løperen for krigsherrene».

- «Action-kommandosoldat»

- Joshua French tegner et bilde av seg selv som en slags «action-kommandosoldat» i Kongo. Han er dømt der, og selv om man kan stille masse spørsmål om rettssaken og rettssystemet i Kongo, så er han er dømt, ikke frikjent. Han ble benåda og kom til Norge, sier Theodorsen.

Han mener det ikke er tvil om at French har vært involvert i ulovlig virksomhet.

- Våpenimport, våpenbruk, kommandotreningsleirer, og så videre, sier han.

Theodorsen anklager også French for å ha hatt kontakt med kongolesiske krigsherrer, og trekker blant annet blant fram tutsilederen Laurent Nkunda, ofte kalt «Slakteren i Kisangani».

Nkunda er tidligere general i forsvaret til Den demokratiske republikken Kongo, og er utdannet psykolog. Han snakker seks språk og er pastor i en pinsemenighet.

Han grunnla også militsen CNDP («Nasjonalkongressen for folkets forsvar»), og ledet opprørsgruppen M23, som er involvert i en væpna konflikt med den kongolesiske regjeringen.

Theodorsen mener French har hatt forbindelser til Nkundas virksomhet.

- Og uansett hvordan man ser på det, så ligger det hvert fall ett dødt menneske igjen, enten de har drept ham eller ikke, som er involvert som en følge av deres aktivitet, sier han.

Avviser påstandene

Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, opplyser om at French ikke er dømt for drapet på sjåføren. Les hele svaret lenger nede i saken.

Theodorsen sier han spurte seg selv hva som kan gjøres for å stenge «den røde løperen» Mukwege snakker om.

- Jeg tenker at vi ikke bare skal la være å rulle ut løperen for krigsherrene, men også for deres lakeier. Det er kanskje et sterkt ord, men han er en muliggjører. I beskjeden grad kanskje, men likevel. De har ikke hatt noe der å gjøre, sier han.

Seniorforsker Morten Brøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt stiller seg mer tvilende til koblingen mellom French og Nkunda.

- Det vi vet med ganske høy grad av sikkerhet, er at Moland og French hadde en plan eller en drøm om å få et oppdrag av Nkunda. Hvor reelt dette egentlig ble, det er en helt annen sak. Det eneste vi vet sikkert er at de på et tidspunkt skrev et brev til Nkunda, hvor de uttrykte beundring for ham, og en forespørsel om han trengte deres tjenester, sier han til Dagbladet.

Brevet ble ifølge Brøås funnet på en PC, som Ugandisk etterretning beslagla i Kampala.

- Men vi vet ikke engang om det brevet ble sendt. Om det førte til noe faktisk samarbeid, det vet jeg ikke. Jeg må innrømme at jeg stiller meg litt tvilende til det.

- Ytringsfriheter vinner

I en SMS til iTromsø skiver Kristin Røymo:

«Jushua Frenchs turne er både ubehagelig og etisk svært problematisk. Arne-Wilhelm Theodorsen har helt rett i all sin kritikk på at han gis rød løper i det som nå er blitt en rettferdiggjørelse og forherligelse av sin historie. Likevel vil min prinsipielle holdning til frihet, herunder også ytringsfrihet, vinne i spørsmålet om bruk av scenen. Jeg vil ikke nekte Kulturhuset å gjennomføre arrangementet. For meg er det imidlertid helt uaktuelt å selv gå på denne forestillingen.»

- Ytringsfrihet er å verne den frie tanke, den frie idé, og den frie holdning. Ytringsfrihet er ikke å forsvare kriminell aktivitet eller glorifisere åpenbart lovstridig virksomhet, sier Theodorsen.

Han kritiserer Tromsø kommune for å gi French en talerstol. Han sier de lar French bruke kommunens mikrofon og scene for å fortelle en historie som han mener er basert på et lovbrudd.

- Det står i direkte konflikt med ønskene til fredsprisvinnerne. Jeg knytter dette sterkt til Mukweges tale, sier han.

Theodorsen anklager også Kulturhuset for å bruke ytringsfrihet som et påskudd for å forsvare et arrangement som skaper «penger i kassa».

- Jeg mener dette ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre. Det har å gjøre med et arrangement som glorifiserer en ulovlig handling i utlandet.

- Ikke politietat

Kultursjef Erik Smith-Meyer ved Kulturhuset avviser at Kulturhuset tjener nevneverdige summer på foredraget.

- Det er bra at foredraget skaper engasjement og debatt. Ingenting er bedre enn det, sier han til Dagbladet.

- Det handler om at han forteller sin versjon av sin opplevelse. Han har sona åtte år i Kongo, og han er per definisjon en fri mann i Norge i dag. Hva han velger å gjøre med sin historie, det er ikke opp til Kulturhuset i Tromsø å bestemme. Hvis han vil fortelle den, og folk er interessert i å høre om hans person, og se ham i hvitøyet, som det heter, så er jo det fint.

- Så du stiller deg bak argumentet om ytringsfrihet?

- Ja, vi er ikke noen politietat. Vi kan ikke gå inn å bestemme sånne ting. Hadde han vært under etterforskning eller tiltalt hadde det vært noe annet, men det er han ikke.

- Misforståelser og manglende kunnskap

- Som French også har understreket tidligere, har han ikke hatt væpnede oppdrag for opprørere eller rebeller i DRC (Den demokratiske republikken Kongo), skriver advokat Hans Marius Graasvold i en mail til Dagbladet.

Ifølge Graasvold har French, sammen med avdøde Tjostolv Moland, arbeidet som livvakter for en informant som selv ikke var rebell eller opprører. Før dette arbeidet Moland og French som vakter på fraktskip mot pirater utenfor Somalias kyst, sier han. Han understreker videre at CNDP ikke fantes i 2009, annet enn som et politisk parti etter fredsforhandlinger med regjeringen.

- Den ble tatt over i januar av en som seinere ble regjeringsgeneral, Ntganda, som Moland og French aldri har hatt kontakt med. French har med andre ord aldri, verken direkte eller indirekte, arbeidet for Nkunda, CNDP eller andre opprørere i Kongo, verken i 2008 eller 2009.

Graasvold sier at Moland og French befant seg i fengsel da M23 ble stiftet. Han sier anklagene som framsettes framstår som lite konkrete, og virker som de er basert på misforståelser og manglende kunnskap om hva French har gjort og er dømt for.

- Regjeringen er ansvarlig

- French ønsker å understreke at han har dyp respekt for, og sympatiserer med, de gode intensjonene som uttrykkes, og arbeidet for menneskene i Kongo, sier Graasvold.

French ønsker ifølge Graasvold samtidig å understreke at det er regjeringen i Kongo som bærer ansvaret for kriminaliteten og overgrepene i landet, sammen med militsene som er sponset av Rwanda, Uganda og uavhengige grupper, sier han.

- French tjener verken én eller flere millioner på sin foredragsturné. Han ble utsatt for tortur og justismord i Kisangani, og ble seinere dømt for drapet på sin venn Tjostolv Moland på tross av at Kripos utvetydig konkluderte med selvmord.

French har til sammen sittet over åtte år i kongolesisk militærfengsel under det Graasvold kaller særdeles kritikkverdige forhold.

- Han er en av de mest omtalte enkeltpersonene i norske medier i moderne tid, og ønsker nå å benytte seg av sin ytringsfrihet til selv å fortelle sin historie.